Czekoladowy placek z gruszkami

Wyrazisty w smaku, mięciutki za sprawą soczystych owoców i jednocześnie chrupiący dzięki posypce z płatków kukurydzianych. Znika w niebywałym tempie!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Gruszki obierz, przekrój wzdłuż na pół. Wytnij gniazda nasienne, ponacinaj po wypukłej stronie. W garnku zagotuj 1 litr wody z dodatkiem 10 dag cukru. Włóż gruszki. Gotuj je 5 minut. Wyjmij i odłóż do wystudzenia.

2. Gorzką czekoladę połam na kawałeczki, stop w gorącej kąpieli wodnej. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 5 łyżkami zimnej wody i solą, ubij na sztywno. W czasie ubijania porcjami wsyp pozostały cukier oraz cukier waniliowy. Pianę z białek delikatnie połącz z żółtkami. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Porcjami połącz z masą jajeczną. Dodaj stopioną czekoladę.

3. Ostrożnie wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na spodzie blachy wyłożonej pergaminem. Rozłóż gruszki (wypukłą stroną do góry). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 30 minut.3. Białą czekoladę stop w gorącej kąpieli wodnej. Wymieszaj z migdałami oraz płatkami kukurydzianymi. Od razu rozłóż na gotowym cieście i podawaj.

Pralinki kokosoweInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas