Reklama

Reklama

Czekoladowy placek z gruszkami

Wyrazisty w smaku, mięciutki za sprawą soczystych owoców i jednocześnie chrupiący dzięki posypce z płatków kukurydzianych. Znika w niebywałym tempie!

Czas przyrządzenia: 1 godzina 10 minut

Składniki

  • 10 małych gruszek
  • 22 dag cukru
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 8 dag mąki pszennej
  • 8 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 dag kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag grubo posiekanych migdałów
  • 15 dag białej czekolady
  • 10 dag płatków kukurydzianych

Sposób przygotowania

1. Gruszki obierz, przekrój wzdłuż na pół. Wytnij gniazda nasienne, ponacinaj po wypukłej stronie. W garnku zagotuj 1 litr wody z dodatkiem 10 dag cukru. Włóż gruszki. Gotuj je 5 minut. Wyjmij i odłóż do wystudzenia.

Reklama

2. Gorzką czekoladę połam na kawałeczki, stop w gorącej kąpieli wodnej. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 5 łyżkami zimnej wody i solą, ubij na sztywno. W czasie ubijania porcjami wsyp pozostały cukier oraz cukier waniliowy. Pianę z białek delikatnie połącz z żółtkami. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Porcjami połącz z masą jajeczną. Dodaj stopioną czekoladę.

3. Ostrożnie wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na spodzie blachy wyłożonej pergaminem. Rozłóż gruszki (wypukłą stroną do góry). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 30 minut.3. Białą czekoladę stop w gorącej kąpieli wodnej. Wymieszaj z migdałami oraz płatkami kukurydzianymi. Od razu rozłóż na gotowym cieście i podawaj.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje