Czekoladowy śmietanowiec z bazylią
Ten deser nie tylko wygląda bardzo apetycznie, ale też smakuje wyśmienicie!
Sposób przygotowania
1. Warstwa śmietanowa: truskawki opłucz, oczyść, ew. pokrój. Mleko podgrzej i rozpuść w nim czekoladę. Mocno schłodź w lodówce. Zimną kremówkę ubij, dolewając schłodzone mleko.
2. Masę śmietanową wymieszaj z truskawkami i przelej do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wstaw do zamrażalnika na 2 godziny. W tym czasie przemieszaj łyżką kilka razy.
3. Warstwa zielona: twarożek i mleko zmiksuj, dodaj drobno posiekaną bazylię i i sok. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody, wlej do masy. Wymieszaj, przełóż na masę śmietanową.
4 Wyrównaj wierzch torcika i włóż go do lodówki na ok. 5 godzin. Przełóż na paterę. Udekoruj umytymi i osuszonymi owocami oraz listkami ziół. Ew. oprósz cukrem pudrem.