Czekoladowy śmietanowiec z bazylią
Ten deser nie tylko wygląda bardzo apetycznie, ale też smakuje wyśmienicie!

Składniki
- 2 szkl. śmietany kremówki
- 1 szkl. mleka
- 15 dag białej czekolady
- 15 dag malutkich truskawek
- 30 dag twarożku trzykrotnie mielonego
- 1 szkl. słodzonego mleka skondensowanego
- 1 szkl. listków bazylii (bez łodyżek)
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 2 łyżeczki żelatyny
- dekoracja
- 15 dag truskawek
- listki świeżych ziół bazylii cytrynowej, mięty, melisy
Sposób przygotowania
1. Warstwa śmietanowa: truskawki opłucz, oczyść, ew. pokrój. Mleko podgrzej i rozpuść w nim czekoladę. Mocno schłodź w lodówce. Zimną kremówkę ubij, dolewając schłodzone mleko. 2. Masę śmietanową wymieszaj z truskawkami i przelej do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wstaw do zamrażalnika na 2 godziny. W tym czasie przemieszaj łyżką kilka razy. 3. Warstwa zielona: twarożek i mleko zmiksuj, dodaj drobno posiekaną bazylię i i sok. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody, wlej do masy. Wymieszaj, przełóż na masę śmietanową. 4 Wyrównaj wierzch torcika i włóż go do lodówki na ok. 5 godzin. Przełóż na paterę. Udekoruj umytymi i osuszonymi owocami oraz listkami ziół. Ew. oprósz cukrem pudrem.