Reklama

Reklama

Czekoladowy śmietanowiec z bazylią

Ten deser nie tylko wygląda bardzo apetycznie, ale też smakuje wyśmienicie!

Składniki

  • 2 szkl. śmietany kremówki
  • 1 szkl. mleka
  • 15 dag białej czekolady
  • 15 dag malutkich truskawek
  • 30 dag twarożku trzykrotnie mielonego
  • 1 szkl. słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 szkl. listków bazylii (bez łodyżek)
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 2 łyżeczki żelatyny

Składniki - dekoracja

  • 15 dag truskawek
  • listki świeżych ziół bazylii cytrynowej, mięty, melisy

Sposób przygotowania

1. Warstwa śmietanowa: truskawki opłucz, oczyść, ew. pokrój. Mleko podgrzej i rozpuść w nim czekoladę. Mocno schłodź w lodówce. Zimną kremówkę ubij, dolewając schłodzone mleko. 

2. Masę śmietanową wymieszaj z truskawkami i przelej do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wstaw do zamrażalnika na 2 godziny. W tym czasie przemieszaj łyżką kilka razy. 

3. Warstwa zielona: twarożek i mleko zmiksuj, dodaj drobno posiekaną bazylię i i sok. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody, wlej do masy. Wymieszaj, przełóż na masę śmietanową. 

4 Wyrównaj wierzch torcika i włóż go do lodówki na ok. 5 godzin. Przełóż na paterę. Udekoruj umytymi i osuszonymi owocami oraz listkami ziół. Ew. oprósz cukrem pudrem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje