Czekoladowy z puszystą bitą śmietaną
Zachwycają bogactwem smaków, pracy przy nich niewiele, a efekt rewelacyjny! Takie delicje szturmem zdobędą serca, a właściwie podniebienia wszystkich amatorów słodkości.
Składniki na 12 porcji:
- 6 jajek
- 17 dag cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- szczypta soli
- 10 dag mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 5 dag ciemnego kakao
- 70 ml likieru pomarańczowego
- 65 dag śmietany kremówki
- 3 op. zagęstnika typu śmietan-fix
- 3 łyżki wiórków gorzkiej czekolady
- po 2 łyżki konfitury z czarnych i czerwonych porzeczek lub świeże truskawki
- wiśnie z kompotu do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubij w kąpieli wodnej z 10 dag cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kiedy masa jajeczna będzie już puszysta i jasnokremowa, zdejmij ją i ubijaj dalej, aż wystygnie. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsyp do masy jajecznej i jednocześnie delikatnie mieszaj ciasto łyżką.
2. Tortownicę o śr. ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż do niej przygotowane ciasto. Wierzch wygładź. Biszkopt wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz około 30 minut. Upieczone ciasto przestudź w tortownicy, potem wyjmij, wystudź na kratce kuchennej. Śmietanę ubij z resztą cukru i zagęstnikiem. Pod koniec ubijania dolej likier pomarańczowy. Krem mocno schłodź w lodówce.
3. Zimny biszkopt rozetnij na 3 blaty. Krem przełóż porcjami do szprycy cukierniczej z dużą okrągłą końcówką. Wyciśnij porcje kremu na każdy blat. Biszkopty ułóż jeden na długim. Lekko dociśnij. Wierzch tortu udekoruj konfiturami oraz wiśniami z kompotu. Obsyp wiórkami czekoladowymi.
Czas przygotowania: ok. 1 godziny i 45 minut ;1 porcja 410 kcal