Czekoladowy z puszystą bitą śmietaną

Zachwycają bogactwem smaków, pracy przy nich niewiele, a efekt rewelacyjny! Takie delicje szturmem zdobędą serca, a właściwie podniebienia wszystkich amatorów słodkości.

Czekoladowy z puszystą bitą śmietaną
Czekoladowy z puszystą bitą śmietanąPicsel123RF/PICSEL

Składniki na 12 porcji:

  • 6 jajek
  • 17 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 10 dag mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 dag ciemnego kakao
  • 70 ml likieru pomarańczowego
  • 65 dag śmietany kremówki
  • 3 op. zagęstnika typu śmietan-fix
  • 3 łyżki wiórków gorzkiej czekolady
  • po 2 łyżki konfitury z czarnych i czerwonych porzeczek lub świeże truskawki
  • wiśnie z kompotu do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Jajka ubij w kąpieli wodnej z 10 dag cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kiedy masa jajeczna będzie już puszysta i jasnokremowa, zdejmij ją i ubijaj dalej, aż wystygnie. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsyp do masy jajecznej i jednocześnie delikatnie mieszaj ciasto łyżką.

2. Tortownicę o śr. ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż do niej przygotowane ciasto. Wierzch wygładź. Biszkopt wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz około 30 minut. Upieczone ciasto przestudź w tortownicy, potem wyjmij, wystudź na kratce kuchennej. Śmietanę ubij z resztą cukru i zagęstnikiem. Pod koniec ubijania dolej likier pomarańczowy. Krem mocno schłodź w lodówce.

3. Zimny biszkopt rozetnij na 3 blaty. Krem przełóż porcjami do szprycy cukierniczej z dużą okrągłą końcówką. Wyciśnij porcje kremu na każdy blat. Biszkopty ułóż jeden na długim. Lekko dociśnij. Wierzch tortu udekoruj konfiturami oraz wiśniami z kompotu. Obsyp wiórkami czekoladowymi.

Czas przygotowania: ok. 1 godziny i 45 minut ;1 porcja 410 kcal

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas