Czereśnie i wiśnie w czerwonym winie
Owoce umyj, osusz i wydryluj. Zasyp je cukrem z przyprawami i skórkami cytrusowymi.
Składniki:
- 600 g czereśni
- 600 g wiśni
- ok. 300 g cukru
- 150 ml czerwonego wina
- otarta skórka z 1 małej cytryny
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 2-3 goździki
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1/8-1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Owoce umyj, osusz i wydryluj. Zasyp je cukrem z przyprawami i skórkami cytrusowymi, zalej winem, zostawiając kilkanaście pestek. Przykryj i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie owoce zagotuj i smaż do zgęstnienia, od czasu do czasu mieszając i zbierając szumowiny z powierzchni (możesz dodać 2 łyżki soku z cytryny). Pod koniec smażenia wyjmij pestki, a gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj.