Reklama

Reklama

Czereśnie i wiśnie w czerwonym winie

Owoce umyj, osusz i wydryluj. Zasyp je cukrem z przyprawami i skórkami cytrusowymi.

Składniki:

  • 600 g czereśni
  • 600 g wiśni
  • ok. 300 g cukru
  • 150 ml czerwonego wina
  • otarta skórka z 1 małej cytryny
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 2-3 goździki
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1/8-1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Reklama

Sposób przygotowania:
Owoce umyj, osusz i wydryluj. Zasyp je cukrem z przyprawami i skórkami cytrusowymi, zalej winem, zostawiając kilkanaście pestek. Przykryj i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie owoce zagotuj i smaż do zgęstnienia, od czasu do czasu mieszając i zbierając szumowiny z powierzchni (możesz dodać 2 łyżki soku z cytryny). Pod koniec smażenia wyjmij pestki, a gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje