Reklama

Reklama

Czereśnie - kuracja oczyszczająca i odmładzająca

Kochamy je za ich cudowną słodycz, ale nie jest to jedyna zaleta tych owoców. Czereśniowe przysmaki działają jak naturalna kuracja oczyszczająca i odmładzająca. Korzystajmy więc, ile się da!

1. Są przyjazne urodzie - Zjedzenie garści czereśni dziennie to regularny zastrzyk odmładzających przeciwutleniaczy. Jest w nich sporo witamin A i C, które neutralizują działanie wolnych rodników. Co więcej, wspomagane przez kwasy owocowe oraz potas wzmacniają naturalną zdolność organizmu do oczyszczania. Ułatwiają więc usuwanie toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Po czereśniach skóra wygładza się, rozjaśnia i ładniej pachnie.

Reklama

2. Stanowią solidną cegiełkę dla zdrowia - Dzięki zawartości potasu korzystnie wpływają na pracę układu krążenia oraz nerek. Chronią przed nadciśnieniem. Wspomagają bowiem usuwanie nadmiaru soli i wody z organizmu. Powinny je jeść osoby cierpiące na reumatyzm, bo witamina B5, której też zawierają niemało, łagodzi bóle stawów. Czereśnie są bogate w jod (zawierają go nawet więcej niż niektóre ryby morskie!). Dlatego wspomagają pracę tarczycy i regulują wydzielanie przez nią hormonów, m.in. zawiadujących przemianą materii.

3. Jak je jeść? - Zawsze z umiarem, bo jest w nich sporo cukru. Natomiast mitem jest, że powodują ból brzucha. Owszem, może się to zdarzyć, jeśli zjemy ich za dużo naraz. Najwięcej wartości odżywczych mają świeże, za to gotowane czy pieczone są lżej strawne. Ze względu na słodko- -kwaśny smak równie dobrze sprawdzają się jako składnik deserów i dań wytrawnych. Świeże warto dodawać do sałatek, np. tych z kozim serem, duszone będą pasowały do pieczonego kurczaka czy kaczki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje