Czereśniówka: Jakie ma właściwości? Jak ją przygotować?
Sezon na czereśnie trwa w najlepsze, warto więc w pełni wykorzystać ten czas i zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia. Czereśnie bowiem mają dużo zalet, dlatego wiele osób w lipcu zabiera się za przygotowanie czereśniówki. Trunek ten stosowany jest w przypadku bólów reumatycznych czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Praca nad nalewką z czereśni nie stanowi większego problemu, podstawą jest jednak sprawdzony przepis. Jakie ma właściwości czereśniówka? Jak ją przygotować? Wszystkiego dowiesz się z poniższego artykułu.
Spis treści:
Jakie właściwości ma nalewka z czereśni?
Nalewka z czereśni, znana również pod nazwą czereśniówki, to rodzaj alkoholowego napoju, który nie tylko wybornie smakuje, ale też może być stosowany na różne dolegliwości. Czereśnie zawierają wiele cennych minerałów oraz witamin, które wspierają codzienne funkcjonowanie naszego organizmu. Warto wspomnieć o żelazie, które jest pierwiastkiem wspomagającym zwalczanie wolnych rodników przyspieszających szybsze starzenia się organizmu. Niedobory żelaza mogą również przyczynić się do pojawienia się anemii powodującej osłabienie i przewlekłe zmęczenie.
Inny ważny składnik czereśniówki to witamina C, która wpływa na szereg rzeczy związanych z kondycją naszego organizmu. Przede wszystkim uszczelnia naczynia krwionośne: zalecana jest osobom, które mają skłonności do powstawania siniaków lub krwawienia dziąseł. Ponadto uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek i ułatwia przyswajanie żelaza, o którym mowa powyżej.
Czereśniówka na choroby układu krążenia
Czereśnie korzystnie wpływają na pracę układu krążenia, ponieważ zawierają między innymi potas. Pierwiastek ten reguluje tempo bicia serca i ciśnienie krwi, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko wystąpienia zawału, a także chorób wieńcowych. Ponadto owoce te są źródłem antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki odpowiadające za rozwój chorób serca i różnych komplikacji ze strony układu krążenia. Warto więc sięgnąć od czasu do czasu po nalewkę z czereśni, jednak trzeba mieć na uwadze, że jest to alkohol, który w nadmiarze nie przysługuje się zdrowiu. Zalecana dzienna dawka to 50 ml, czyli jeden mały kieliszek.
Czereśniówka na bóle reumatyczne
Osobom zmagającym się z bólami reumatycznymi poleca się picie niewielkiej ilości nalewki z czereśni, gdyż ma ona działanie przeciwbólowe, a zarazem przeciwzapalne. To dzięki znajdującemu się w tych owocach związkowi o nazwie cyjanidyna, przynoszącemu ulgę osobom cierpiącym na to schorzenie. Pacjenci skarżący się na bóle stawów związanych z reumatyzmem, ale także innymi chorobami zwyrodnieniowymi, powinni pić około 50 mililitrów nalewki dziennie. Oczywiście, nic nie zastąpi wizyty u lekarza i specjalistycznego leczenia.
Wsparcie układu pokarmowego
Czereśniówka ma także swoje zastosowanie w niwelowaniu dokuczliwych objawów ze strony układu pokarmowego. Spożycie jej niewielkiej ilości zaleca się w przypadku nudności, bólów brzucha oraz dokuczliwej zgagi. Bardziej kwaskowate okazy czereśni zawierają kwasy organiczne, które pobudzają przemianę materii i pracę trzustki. Ogólnie owoce te wykazują działanie lekko moczopędne i działają regenerująco na układ pokarmowy.
Prosty przepis na nalewkę z czereśni
Do przygotowania pysznej czereśniówki potrzebujesz kilku składników:
- kilogram czereśni,
- 500 mililitrów spirytusu rektyfikowanego,
- 500 mililitrów wódki,
- pół kilograma cukru.
Sposób przygotowania:
- Na samym początku usuń ogonki z czereśni i umyj je dokładnie.
- Przygotuj trzy litrowe słoje i umieść w nich wcześniej przygotowane owoce, a następnie zalej alkoholem.
- Zakręć porządnie słoiki i odstaw w suche i ciemne miejsce, przynajmniej na okres pięciu tygodni.
Co kilka dni potrząsaj słojem, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Po upływie pięciu tygodni owoce należy odcedzić i rozgnieść oraz zasypać cukrem, natomiast nalewkę przelać do osobnego słoika. Czereśnie odstaw na trzy tygodnie w ciemne miejsce i mieszaj raz dziennie. Po tym czasie przefiltruj je przez gazę, a sok połącz z odłożonym alkoholem. Owoce wyrzuć do kosza, a nalewkę dokładnie wymieszaj i jeszcze przecedź dwukrotnie przez gazę. Dopiero po tym czasie rozlej ją do szklanych butelek i odstaw ponownie w ciemne i suche miejsce na trzy miesiące. Po takim czasie czereśniówka będzie smakowała najlepiej.
Zobacz też: