Czerwone banany: Bogate źródło przeciwutleniaczy i błonnika

Czerwone banany to bardzo zdrowa odmiana tych popularnych owoców. Pod czerwono-brązową skórką kryje się delikatny, lekko maślany miąższ pełen wartościowych składników odżywczych. W tych niewielkich bananach znajdują się duże ilości naturalnych antyoksydantów, witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na układ odpornościowy, pokarmowy i krążeniowy. Czerwone banany z powodzeniem można też wykorzystywać do przygotowania naturalnych maseczek do twarzy – regenerują i nawilżają cerę, chroniąc ją jednocześnie przed starzeniem się. Jak przygotować z tych owoców smaczny deser oraz naturalne kosmetyki?

Dlaczego warto jeść czerwone banany?
Dlaczego warto jeść czerwone banany? ©123RF/PICSEL

Jak smakują i co zawierają czerwone banany?

Co zawierają czerwone banany?
©123RF/PICSEL

Czerwone banany są podstawowym produktem spożywczym w krajach Ameryki Południowej, Afryki i Azji, gdzie uprawia się je w klimacie tropikalnym. Są krótsze i grubsze od klasycznych żółtych owoców i charakteryzują się czerwono-brązową skórką. Ich lekko różowy miąższ jest delikatniejszy i słodszy o lekko maślanym posmaku. Znajdują się w nich głównie węglowodany, ale też spora ilość białka, błonnik oraz cenne witaminy: A, C (znacznie więcej niż w żółtych bananach), E, K, witaminy z grupy B, a także minerały: wapń, potas, fosfor i magnez.

Właściwości czerwonych bananów

Właściwości czerwonych bananów
©123RF/PICSEL

Czerwone banany zawierają duże ilości witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego: poprawiają pamięć i koncentrację, ułatwiają walkę ze stresem i bezsennością, działają antydepresyjnie. W owocach znajdują się również naturalne przeciwutleniacze: witamina C, A oraz E (nazywana witaminą młodości). Usuwają one wolne rodniki z organizmu i chronią komórki przed uszkodzeniami oraz przedwczesnym starzeniem się. Odpowiadają za regenerację skóry i opóźniają procesy tworzenia się zmarszczek. Zmniejszają także ryzyko zachorowania na nowotwory.

Czerwone banany są także zdrowe dla serca. Znajdujący się w nich błonnik reguluje poziom cholesterolu we krwi, a spora ilość potasu obniża ciśnienie krwi, co chroni przed miażdżycą i innymi chorobami układu krążenia. Ponadto błonnik przyspiesza metabolizm i na dłużej zapewnia uczucie sytości po posiłku. Chroni także przed zaparciami, które są częstą dolegliwością w trakcie odchudzania. Znajdująca się w owocach witamina C wzmacnia układ odpornościowy, a wapń i fosfor biorą udział w produkcji tkanki kostnej i zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę.

Zastosowania czerwonych bananów

Zastosowania bananów
©123RF/PICSEL

Zdrowy przysmak

Czerwone banany same w sobie świetnie smakują i są zdrową, sycącą przekąską. Jeden owoc dostarcza tylko 100 kalorii. Ciekawą opcją jest również banan smażony lub zapiekany z innymi owocami, na przykład jabłkiem czy gruszką. Na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym wystarczy ułożyć owoce pokrojone w grube plasterki i posypać je ulubionymi przyprawami (świetnie pasuje cynamon i kardamon). Można też dodać odrobinę masła, ale trzeba pamiętać, że deser będzie wtedy bardziej kaloryczny. Czerwone banany z powodzeniem można również wykorzystać do przygotowania koktajli owocowych, ciast, sałatek i innych deserów.

Maseczka do twarzy

Z czerwonych bananów przygotujesz też regenerującą maseczkę. Ze względu na dużą zawartość witamin młodości oraz przeciwutleniaczy warto stosować ją regularnie. Miąższ połowy banana wystarczy rozgnieść na masę, dodać do niej łyżeczkę jogurtu naturalnego oraz kilka kropel cytryny. Po rozmieszaniu maź należy delikatnie nałożyć na skórę twarzy, a po 15 minutach spłukać letnią wodą. Maseczkę regenerującą przygotujesz w ten sam sposób, ale przy użyciu miąższu z jednego banana oraz jednej łyżeczki oliwy z oliwek.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas