Czerwone naleśniki nadziewane soczewicą
Takich jeszcze nie jadłaś!

Składniki
- 10 dag mąki
- 150 ml mleka
- kilka łyżek soku z buraków
- jajko
- natka pietruszki
- kolendra
- szczypiorek
- 25 dag twarogu
- 20 dag czerwonej soczewicy
- 5 dag szpinaku
- pomidorki
- koktajlowe • kawałek imbiru
- ząbek czosnku
- cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki
- koncentratu pomidorowego
- mielona kurkuma
- kminek
- olej
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
Mąkę, mleko, jajko i sól wymieszaj, dodaj sok z buraków. Odstaw. Podsmaż cebulę i czosnek, zalej 1,5 szklanki wody, wsyp soczewicę, gotuj. Pod koniec gotowania soczewicy dodaj do niej przekrojone pomidorki, szpinak, koncentrat pomidorowy i starty imbir. Nadzienie dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą kurkumy i kminku. Usmaż naleśniki. Posiekaj kolendrę, połowę zioła dodaj do soczewicy. Placki wypełnij serem, masą z soczewicą, posyp pozostałą kolendrą.