Czerwony makaron, czyli pesto z pieczonych buraków

Ma orzechowy posmak, jest zarazem delikatnie słodkie, jak i pikantne. Pesto z pieczonych buraków doskonale komponuje się z makaronami. Świetnie też smakuje z pieczywem. W dodatku jest łatwe z przygotowaniu.

Pesto z pieczonych burakow świetnie smakuje z makaronem, np. typu bucatini fot. Malwina Zaborowska
Pesto z pieczonych burakow świetnie smakuje z makaronem, np. typu bucatini fot. Malwina ZaborowskaRMF24

Pesto z pieczonych buraków

Składniki: makaron typu spaghetti lub bucatini, 3 małe buraki, 50 g orzechów laskowych, 8 łyżek oliwy lub oleju z pestek dyni, ząbek czosnku, sól, pieprz, 3 łyżki startego sera pecorino.

Przygotowanie: Buraki obieramy, kroimy w plasterki. Polewamy 2 łyżkami oliwy lub oleju z pestek dyni. Przekładamy do naczynia wyłożonego folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez około godzinę. W połowie pieczenia obracamy plasterki buraka na drugą stronę.

W międzyczasie prażymy orzechy laskowe - na suchej patelni, na małym ogniu, przez około 3 minuty.

Upieczone buraki wkładamy do blendera, dodajemy orzechy, ząbek czosnku. Dolewamy 6 łyżek oliwy lub oleju z pestek dyni. Doprawiamy solą, pieprzem i miksujemy.

Z tych składników wyczarujemy kolorowy i smaczny posilek, fot. Malwina Zaborowska
Z tych składników wyczarujemy kolorowy i smaczny posilek, fot. Malwina ZaborowskaRMF24
Pesto z pieczonych buraków możemy jesć też z pieczywem, fot. Malwina Zaborowska
Pesto z pieczonych buraków możemy jesć też z pieczywem, fot. Malwina Zaborowska RMF24

Malwina Zaborowska

RMF24.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas