Czerwony makaron, czyli pesto z pieczonych buraków
Ma orzechowy posmak, jest zarazem delikatnie słodkie, jak i pikantne. Pesto z pieczonych buraków doskonale komponuje się z makaronami. Świetnie też smakuje z pieczywem. W dodatku jest łatwe z przygotowaniu.
Pesto z pieczonych buraków
Składniki: makaron typu spaghetti lub bucatini, 3 małe buraki, 50 g orzechów laskowych, 8 łyżek oliwy lub oleju z pestek dyni, ząbek czosnku, sól, pieprz, 3 łyżki startego sera pecorino.
Przygotowanie: Buraki obieramy, kroimy w plasterki. Polewamy 2 łyżkami oliwy lub oleju z pestek dyni. Przekładamy do naczynia wyłożonego folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez około godzinę. W połowie pieczenia obracamy plasterki buraka na drugą stronę.
W międzyczasie prażymy orzechy laskowe - na suchej patelni, na małym ogniu, przez około 3 minuty.
Upieczone buraki wkładamy do blendera, dodajemy orzechy, ząbek czosnku. Dolewamy 6 łyżek oliwy lub oleju z pestek dyni. Doprawiamy solą, pieprzem i miksujemy.
Malwina Zaborowska