Czerwony pieprz: Wzmocni smak potraw i pomoże zgubić zbędne kilogramy

Walory czerwonego pieprzu doceniają nie tylko amatorzy pysznej, a zwłaszcza zdrowej żywności, ale także - a może przede wszystkim - osoby chcące pozbyć się zbędnych kilogramów. Przeprowadzone przez naukowców badania dowodzą, że zawarta w tej aromatycznej przyprawie solidna porcja kapsaicyny wspomaga trawienie, zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej i stymuluje proces jej spalania. Ponadto czerwony pieprz doskonale chroni serce, obniża poziom złego cholesterolu LDL oraz wzmacnia nasz układ immunologiczny, dlatego choćby z tych powodów warto dodawać go do potraw. Perfekcyjnie wzbogaci smak sałatek i sosów.

article cover
©123RF/PICSEL

Czerwony pieprz - przyprawa idealna

©123RF/PICSEL

Można śmiało powiedzieć, że czerwony pieprz zwany potocznie pieprzem peruwiańskim, skupia w sobie wszystkie pożądane cechy wyrazistej przyprawy, a pod pewnymi względami nawet przewyższa tradycyjny czerwony pieprz. Jak to możliwe? Jest od niego znacznie bardziej aromatyczny i bogatszy w smaku; łączy w sobie sprzeczności - delikatność i ostrość.

Najbardziej popularny - z racji uprawy - jest w Ameryce Południowej. Europejczycy sięgają po niego znacznie rzadziej, a szkoda, bo spełnia wszystkie kryteria przyprawy idealnej. Znajdziemy w nim całą gamę składników odżywczych, witamin oraz substancji aktywnie wspomagających funkcjonowanie ludzkiego organizmu.

Czerwony pieprz - naturalny spalacz tłuszczu

Dietetycy zwracają uwagę, że bardzo korzystnie wpływa między innymi na nasze serce, obniżając poziom złego cholesterolu, układ pokarmowy oraz na naszą odporność. Największą sławę przyniosły mu jednak zdolności odchudzające. Badania wskazują, że świetnie wpływa na nasze trawienie i stymuluje proces spalania tkanki tłuszczowej.

Czerwony pieprz wzbogaci smak sałatek i sosów

©123RF/PICSEL

Delikatnie ostry smak przyprawy powoduje, że doskonale wzbogaca smak rozmaitych dań, charakterystycznych dla wszystkich zakątków świata. Doskonale komponuje się przede wszystkim z potrawami lekkimi, a zwłaszcza wybornymi sałatkami warzywnymi, ale nie tylko. Możesz śmiało podkreślać nim charakter sałatek owocowych. Czy sprawdzi się jako dodatek do potraw mięsnych? Bez dwóch zdań. To właśnie między innymi dzięki niemu kucharze wyczarowują przepyszne sosy serwowane w różnych wariacjach.

Czerwony pieprz: fantastyczna przyprawa i idealna dekoracja

©123RF/PICSEL

Czerwony pieprz można stosować zarówno w formie sypkiej, jak i w ziarnach. Już po kilkunastu minutach gotowania nasza potrawa zyska nietuzinkowy, wyrazisty smak. Co więcej, ta wyrafinowana przyprawa nie tylko wzbogaci smakową nutę naszych dań, ale jednocześnie będzie stanowić piękną dekorację stołu. Czerwono-fioletowe przypominające jagody ziarenka z pewnością przykują uwagę naszych gości i zachwycą ich swoim smakiem. Sięgajmy po czerwony pieprz częściej,bo naprawdę warto!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas