Czeskie knedliki
Idealny dodatek do mięs w sosie. Niebo w gębie!

Składniki
- 2 czerstwe bułki pszenne
- pół kostki drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 0,5 kg mąki krupczatki
- 1/4 łyżeczki soli
- szklanka mleka
- 1 jajko
Sposób przygotownia
Pokruszyć drożdże na małe cząstki, wsypać do miseczki, dodać cukier i odrobinę ciepłego mleka. Pozostawiamy na kilkanaście minut. Potem dodać rozczyn do miski z mąką, bułkami pokrojonymi w kostkę, solą, resztą mleka i jajkiem. Ze składników wyrobić gładkie ciasto. Kiedy jest gotowe odłożyć na około pół godziny do wyrośnięcia.Uformować wałki i gotować je koło 20 minut (przekręcając po 10 minutach). Po ugotowaniu i wyjęciu pokroić ostrym nożem na plasterki.