Reklama

Reklama

Czeskie knedliki

Idealny dodatek do mięs w sosie. Niebo w gębie!

Składniki

  • 2 czerstwe bułki pszenne
  • pół kostki drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 0,5 kg mąki krupczatki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szklanka mleka
  • 1 jajko

Sposób przygotownia

Pokruszyć drożdże na małe cząstki, wsypać do miseczki, dodać cukier i odrobinę ciepłego mleka. 

Pozostawiamy na kilkanaście minut. Potem dodać rozczyn do miski z mąką, bułkami pokrojonymi w kostkę, solą, resztą mleka i jajkiem. 

Ze składników wyrobić gładkie ciasto. Kiedy jest gotowe odłożyć na około pół godziny do wyrośnięcia.

Uformować wałki i gotować je koło 20 minut (przekręcając po 10 minutach). 

Po ugotowaniu i wyjęciu pokroić ostrym nożem na plasterki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje