Często popełniany błąd. Mizeria staje się wodnista, a ogórki miękkie

Młode ziemniaki, mięso lub sadzone jajko i mizeria. Przepis na pyszny, letni obiad. Jednak by był on jeszcze smaczniejszy, warto zadbać, by sałatka z ogórków była chrupiąca i nie ociekała wodą. Okazuje się, że wystarczy zwrócić uwagę na jeden element - sól. Czas dodania tej przyprawy ma ogromne znaczenie dla smaku. Kiedy dodać sól do mizerii?

Chrupiąca mizeria? Pamiętaj o jednej zasadzie
Chrupiąca mizeria? Pamiętaj o jednej zasadzie123RF/PICSEL

Kiedy dodać sól do mizerii?

Jednym z ulubionych dodatków do obiadu, jest w naszym kraju mizeria. Przepis na sałatkę z zielonych ogórków jest prosty, jednak nikt nie lubi, gdy mizeria staje się wodnista, a warzywa zbyt miękkie. Okazuje się, że kluczem do chrupiącej surówki z ogórków jest czas dodania podstawowej przyprawy.

Kiedy dodać sól do mizerii? Po umyciu, obraniu i pokrojeniu ogórków należy je posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie warzywa puszczą wodę, którą następnie należy odcedzić. Dzięki temu mizeria będzie chrupiąca, a woda z ogórków nie rozcieńczy śmietany czy jogurtu.

Mizeria: Przepis

Jaka powinna być idealna mizeria? Przepis jest prosty, ale drobne modyfikacje mogą znacząco wpłynąć na smak tego dodatku do obiadu.

Podstawowa i najprostsza receptura zakłada: umycie, obranie i pokrojenie w plasterki ogórka (niektórzy nawet go nie obierają, twierdząc, że w skórce kryje się mnóstwo smaku) następnie należy go posolić, po dziesięciu minutach odcedzić, dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Ogórek i ocet to dla niektórych najlepsze połączenie
Ogórek i ocet to dla niektórych najlepsze połączenie123RF/PICSEL

Jeśli chcemy przygotować mizerię w formie fit, można zastąpić śmietanę jogurtem. Wiele osób decyduje się także na dodatki, które ich zdaniem polepszają smak surówki z ogórków.

Jedni dodają do niej młody koperek - urozmaica on smak mizerii i doskonale pasuje do zielonego warzywa. Inni uważają, że mizeria jest o wiele lepsza, jeśli nada się jej nieco kwaśnego smaku. W tym celu dodają odrobinę soku z cytryny lub octu.

Są i tacy, którzy kochając połączenie kwaśnego smaku i ogórka, całkowicie rezygnują ze śmietany, a mizerię przygotowują wyłącznie z octem. Ciekawym dodatkiem może być też cukier lub cukier puder, który podbija smak mizerii. Przepis na surówkę z ogórków jest banalny, ale występuje w wielu wariacjach, wszystko bowiem zależy od naszych upodobań.

"Na zdrowie": Ogórek na swoją popularność zapracował samInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas