Czosnkowe bułeczki
To aromatyczne pieczywo możesz przygotować w domu.
Składniki:
- 4 jajka
- kostka drożdży (10 dag)
- 1 kg mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 szklanki mleka
- 5 ząbków czosnku
- 20 dag startego sera żółtego
- pół kostki margaryny
- olej
- sól
- zioła prowansalskie
- cząber
- vegeta
Przygotowanie:
1. Drożdże wyrób z cukrem, mlekiem i 2 łyżkami mąki, odstaw do wyrośnięcia. Margarynę stop, ostudź. Do drożdży dodaj dwa jajka, resztę mąki i margarynę, oprósz solą. Wyrób, odstaw na 15 min.
2. Z ciasta formuj bułeczki, posmaruj jajkami roztrzepanymi z 2 łyżkami oleju, przyprawami i posiekanym czosnkiem, posyp serem. Piecz ok. 15 min w 180°C.