Czosnkowy przysmak z bryndzą
Dla miłośników makaronów
Sposób przygotowania
1. W garnku zagotuj posoloną wodę na makaron. Ząbki czosnku obierz, połowę posiekaj, resztę potnij na cząstki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki. Boczek pokrój w kosteczkę. Na wrzątek wrzuć makaron. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 7-8 minut.
2. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim posiekany czosnek i cebulę. Do- łóż boczek. Smaż dalej, ok. 2 minut, aż lekko się zrumieni. Dołóż pieczarki. Grzyby duś do miękkości (ok. 5 minut). Pod koniec oprósz solą, pieprzem i suszonym majerankiem.
3. Żółty ser grubo zetrzyj. Bazylię opłucz, oderwij listki. Makaron odcedź, osącz na sitku. Wymieszaj z sosem z patelni. Wyłóż na talerze. Każda porcję makaronu posyp pokruszoną bryndzą, wiórkami żółtego sera, cząstkami czosnku oraz listkami bazylii.