Cztery pomysły na cielęcinę
To delikatne mięso doskonale nadaje się do przygotowywania wykwintnych dań. Przygotowaliśmy dla Ciebie cztery sprawdzone przepisy na potrawy z cielęciny.

Eskalopki cielęce
Składniki: 4 eskalopki cielęce po 20 dag (lub 8 mniejszych), 3 dag mąki, 10 dag mieszanki ciemnych i jasnych, winogron, łyżka orzechów piniowych, 100 ml wina Marsala, 4 dag masła, 100 ml bulionu drobiowego, oliwa do smażenia Przygotowanie:
1 Mięso opłucz, lekko rozbij, oprósz mąką. Usmaż na oliwie z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni, zachowaj w cieple (np. zawiń w folię aluminiową lub wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 80-100 st. C). 2 Na patelnię do tłuszczu po smażeniu mięsa wsyp resztę mąki. Zasmaż nie rumieniąc. Dodaj masło i mieszaj aż się roztopi. Następnie wciąż powoli mieszając dolej wino i bulion. Całość rozprowadź na gładko. Do sosu dosyp opłukane winogrona i orzeszki. Gotuj około 10 min aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i białym pieprzem. Sosem polej eskalopki. Podawaj z ryżem lub kaszą jęczmienną. Dobrym dodatkiem jest też makaron. Czas przygotowania 30 minut
Sznycel cielęcy po wiedeńsku

Składniki na 4 porcje: 50 dag udźca cielęcego, 15 dag tartej bułki, 10 dag mąki, 2 jajka, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, 2 łyżki mleka, 4 plasterki cytryny, 2 gałązki natki pietruszki, sól, pieprz Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na 4 sznycle. Lekko je rozbić najlepiej wkładając pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej. Oprószyć sznycle solą oraz pieprzem. Odstawić do lodówki na 15 minut. Przygotować panierkę. Na jednym talerzyku wymieszać jajka z mlekiem. Na drugi talerzyk przesiać mąkę a na trzecim przygotować tartą bułkę. Sznycle najpierw obtoczyć w mące a następnie zanurzyć w jajkach i panierować w tartej bułce. Panierkę docisnąć dłonią do mięsa. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Włożyć sznycle i usmażyć na średnim ogniu na złoty kolor po około 5 - 6 minut z każdej strony. Podawać z dodatkiem plasterka cytryny, ozdobione natką pietruszki
Cielęcina z czosnkiem

Składniki na 4 porcje: 1 i 1/5 kg cielęciny bez kości, 4 ząbki czosnku, czosnek granulowany, przyprawa uniwersalna do potraw - w proszku, bazylia (suszona lub świeża), 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 szklanki wina białego, ewenutalnie pieprz mielony do smaku, tłuszcz do formy, zielenina warzywa do dekoracji Przygotowanie: Mięso opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Osączyć z wody lub osuszyć papierowym ręcznikiem. Ząbki czosnku obrać i pokroić w plasterki. Osuszone mięso ponacinać ostrym nożem. Powstałe otwory naszpikować czosnkiem. Czosnek granulowany zaś oraz przyprawę do potraw, pieprz, bazylię (gdy jest świeża, najpierw trzeba ją opłukać i drobniutko posiekać) wymieszać z oliwą. Cielęcinę posmarować oliwą, po czym odstawić ją na godzinę w chłodne miejsce. Następnie włożyć mięso do wysmarowanej tłuszczem formy. Wstawić do piekarnika o temp. 190 st. C i piec 45 minut. Później pieczeń cielęcą polać winem i piec jeszcze ok. 30 minut. Na koniec pokroić w plastry i udekorować.
Czas przygotowania 1,5 godziny minut
Mostek cielęcy faszerowany

Składniki na 3-4 porcje: 1,2 kg mostka cielęcego, 1 opakowanie mieszanki mrożonych warzyw do mięsa, 4-5 łyżek bułki tartej, 2 cebule, olej, 2 żółtka, 1 pęczek natki, 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz, tymianek, kilka listków sałaty Przygotowanie: Mięso umyj, natnij nożem między chrząstkami zrostów końców żeber, oddziel kości żebrowe od mostka. Następnie wytnij głęboką kieszeń na nadzienie rozdzielając nożem, a potem ręką między błonami w miejscu gdzie mięso samo rozdziela się na dwa płaty. Warzywa wrzuć na posolony wrzątek, gotuj 12-14 minut. Odcedź na sicie, przestudź, kalafiory podziel na mniejsze różyczki. Poszatkuj cebulę, przesmaż na oleju. Wymieszaj z warzywami, bułką tartą, żółtkami, posiekaną natką oraz tymiankiem i przyprawą z saszetki dołączonej do mrożonki. Mostek natrzyj solą i pieprzem. Napełnij farszem. Otwór zepnij wykałaczkami, całość zwiąż nicią. Ułóż w brytfance i skrop olejem. Piecz około 90 minut w temp 180 st. C w trakcie skrapiając wodą i podlewając wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia wlej śmietanę. Miękkie mięso wyjmij, usuń wykałaczki i nić. Mięso pokrój w plastry, ułóż na półmisku udekorowanym listkami sałaty. Polej odrobiną sosu. Podaj z ziemniakami z koperkiem.