Cztery pomysły na cielęcinę
To delikatne mięso doskonale nadaje się do przygotowywania wykwintnych dań. Przygotowaliśmy dla Ciebie cztery sprawdzone przepisy na potrawy z cielęciny.
Składniki: 4 eskalopki cielęce po 20 dag (lub 8 mniejszych), 3 dag mąki, 10 dag mieszanki ciemnych i jasnych, winogron, łyżka orzechów piniowych, 100 ml wina Marsala, 4 dag masła, 100 ml bulionu drobiowego, oliwa do smażenia
Przygotowanie:
1 Mięso opłucz, lekko rozbij, oprósz mąką. Usmaż na oliwie z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni, zachowaj w cieple (np. zawiń w folię aluminiową lub wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 80-100 st. C).
2 Na patelnię do tłuszczu po smażeniu mięsa wsyp resztę mąki. Zasmaż nie rumieniąc. Dodaj masło i mieszaj aż się roztopi. Następnie wciąż powoli mieszając dolej wino i bulion. Całość rozprowadź na gładko. Do sosu dosyp opłukane winogrona i orzeszki. Gotuj około 10 min aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i białym pieprzem. Sosem polej eskalopki. Podawaj z ryżem lub kaszą jęczmienną. Dobrym dodatkiem jest też makaron.
Czas przygotowania 30 minut
Sznycel cielęcy po wiedeńsku
Cielęcina z czosnkiem
Czas przygotowania 1,5 godziny minut
Mostek cielęcy faszerowany