Reklama

Reklama

Czy jajka i biały ser są zdrowe?

Sprawdź, jakie jajka najlepiej jest podawać dziecku i od kiedy możesz mu przyrządzać biały twarożek?

Te przepiórcze uważane są za mniej uczulające, więc czasem zaleca się je malcom z alergią.

Reklama

Ich wartość odżywcza jest podobna (3-4 przepiórcze jaja to równowartość jednego kurzego).

W przypadku zdrowego smyka wymiana popularnego produktu na trudniej dostępny nie ma sensu. Jeśli zdecydujesz się przestawić małego alergika na przepiórcze jajka, pamiętaj, że one też mogą uczulać, więc dziecko trzeba bardzo uważnie obserwować.

Biały ser

Można go wprowadzić do jadłospisu dziecka dopiero pod koniec 1. roku życia, czyli w 11.-12. miesiącu.

Na początek biały ser, który możemy kupić w sklepach, nie jest jeszcze wskazany (choć dwulatkowi można już podać go bez obaw).

Dlatego pierwsze twarożki dla smyka warto przygotować samodzielnie w domu. Można to zrobić ze zwykłego mleka pasteryzowanego (nie UHT!), zakwaszonego śmietaną i trzymanego w temperaturze pokojowej.

Świeży twarożek mamy następnego dnia.


Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka

Dowiedz się więcej na temat: jaja | twaróg

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje