Czy jajka i biały ser są zdrowe?

Sprawdź, jakie jajka najlepiej jest podawać dziecku i od kiedy możesz mu przyrządzać biały twarożek?

Pierwsze twarożki dla dziecka warto przygotować samodzielnie w domu.
Pierwsze twarożki dla dziecka warto przygotować samodzielnie w domu.123RF/PICSEL

Te przepiórcze uważane są za mniej uczulające, więc czasem zaleca się je malcom z alergią.

Ich wartość odżywcza jest podobna (3-4 przepiórcze jaja to równowartość jednego kurzego).

W przypadku zdrowego smyka wymiana popularnego produktu na trudniej dostępny nie ma sensu. Jeśli zdecydujesz się przestawić małego alergika na przepiórcze jajka, pamiętaj, że one też mogą uczulać, więc dziecko trzeba bardzo uważnie obserwować.

Biały ser

Można go wprowadzić do jadłospisu dziecka dopiero pod koniec 1. roku życia, czyli w 11.-12. miesiącu.

Na początek biały ser, który możemy kupić w sklepach, nie jest jeszcze wskazany (choć dwulatkowi można już podać go bez obaw).

Dlatego pierwsze twarożki dla smyka warto przygotować samodzielnie w domu. Można to zrobić ze zwykłego mleka pasteryzowanego (nie UHT!), zakwaszonego śmietaną i trzymanego w temperaturze pokojowej.

Świeży twarożek mamy następnego dnia.

Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas