Czy przyprawiać dziecięce obiady?

Czy prawdą jest, że niemowlę chętniej jada obiadki bardziej przyprawione?

Sól obciąża nerki, pogarsza przyswajanie wapnia i w przyszłości może być przyczyną nadciśnienia
Sól obciąża nerki, pogarsza przyswajanie wapnia i w przyszłości może być przyczyną nadciśnienia123RF/PICSEL

Tak dzieje się tylko wtedy, jeśli je do tego przyzwyczaisz.

Dorośli, kierujący się troską o apetyt i gusta kulinarne pociechy, niepotrzebnie doprawiają potrawy.

Tymczasem smyk nie zna smaku soli i pieprzu, więc naturalny smak warzyw czy mięsa jest atrakcyjny, nawet jeśli tobie wydaje się mdły.

Specjaliści uważają, że potraw dla dzieci w ogóle nie należy solić.

Sól obciąża nerki, pogarsza przyswajanie wapnia i w przyszłości może być przyczyną nadciśnienia.

Niezdrowe jest także dodawanie gotowych mieszanek przypraw.

Jeśli chcesz uszlachetnić smak dziecięcego obiadku, dodaj do niego naturalne zioła (na początek natkę pietruszki i koperek, a potem także majeranek i bazylię).

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas