Czy przyprawiać dziecięce obiady?
Czy prawdą jest, że niemowlę chętniej jada obiadki bardziej przyprawione?
Tak dzieje się tylko wtedy, jeśli je do tego przyzwyczaisz.
Dorośli, kierujący się troską o apetyt i gusta kulinarne pociechy, niepotrzebnie doprawiają potrawy.
Tymczasem smyk nie zna smaku soli i pieprzu, więc naturalny smak warzyw czy mięsa jest atrakcyjny, nawet jeśli tobie wydaje się mdły.
Specjaliści uważają, że potraw dla dzieci w ogóle nie należy solić.
Sól obciąża nerki, pogarsza przyswajanie wapnia i w przyszłości może być przyczyną nadciśnienia.
Niezdrowe jest także dodawanie gotowych mieszanek przypraw.
Jeśli chcesz uszlachetnić smak dziecięcego obiadku, dodaj do niego naturalne zioła (na początek natkę pietruszki i koperek, a potem także majeranek i bazylię).