Czym jest kumkwat i jakie ma właściwości?

Niekiedy żółte, niekiedy pomarańczowe, ale zawsze pyszne, kumkwaty to małe owoce cytrusowe o słodkiej skórce i lekko kwaśnym miąższu. Jak wszystkie owoce cytrusowe, kumkwaty są wspaniałym źródłem witaminy C, witaminy A i B2. Kumkwaty są owocami, po które nieczęsto się sięga w supermarketach, a więc przeczytaj niniejszy artykuł i dowiedz się, dlaczego powinny znaleźć się na twojej liście zakupów.

Kumkwat właściwości
Kumkwat właściwości© Photogenica

Dostarczają silnych przeciwutleniaczy

Kumkwat witaminy
© Photogenica

Oprócz zawartości witaminy C, kumkwaty są również cennym źródłem przeciwutleniaczy, które wzmacniają nasz system odpornościowy i pomagają walczyć z uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Kumkwaty są wspaniałym i smacznym sposobem na walkę z grypą czy przeziębieniem w porze zimowej.

Zawiera mnóstwo minerałów

Kumkwat źródło minerałów
© Photogenica

Kumkwaty są dobrym źródłem minerałów o korzystnym działaniu dla naszego serca i układu krążenia. Owoce te zawierają dużą ilość żelaza, magnezu, wapnia i potasu, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego rytmu serca i odpowiedniego ciśnienia krwi.

Spożywanie kumkwatów wspiera ochronę przeciwnowotworową

Ochrona przeciwnowotworowa kumkwat
© Photogenica

Kumkwaty zawierają również dużą ilość flawonoidów, które pomagają zatrzymać rozwój komórek rakowych. Flawonoidy te to luteina, taniny i karotenoidy.

Są doskonałe dla naszej skóry

Pielęgnacja skóry
© Photogenica

Fantastyczne połączenie przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, jakie znajdziemy w kumkwatach sprawia, że są doskonałym pożywieniem wpływającym korzystnie na zdrowie naszej skóry. Chronią ją przed słońcem i opóźniają pojawianie się zmarszczek.

Kumkwaty leczą przeziębienie

Kumkwaty na przeziębienie
© Photogenica

Jeśli czujesz się przytłoczona objawami przeziębienia, jedzenie kumkwatów może przynieść ci pewną ulgę. Owoce te wykazują naturalne działanie rozrzedzające śluz, a ponadto łagodzą ból gardła.

Pomagają w odchudzaniu

Odchudzanie sposoby
© Photogenica

Kumkwaty nie zawierają sodu ani tłuszczu i stanowią doskonałą przekąskę dla osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Dostarczają wielu składników odżywczych i energii przy niemal zerowej zawartości kalorii (7 kalorii na 100 g).

Zmniejszają ryzyko pojawienia się kamieni nerkowych

Ochrona przed kamica nerkową
© Photogenica

Spożywanie kumkwatów może również ochronić cię przed pojawieniem się kamieni nerkowych. Wysokie stężenie kwasu cytrynowego w kumkwatach korzystnie wpływa na pracę nerek i hamuje powstawanie w nich kamieni.

Pomaga w budowie silnych kości

Budulec silnych kości
© Photogenica

Kumkwaty są dobrym źródłem wapnia, który wpływa korzystnie na kości i zęby. Zapobiega też rozwojowi chorób degeneracyjnych kości w późniejszym wieku.

Kumkwaty są bogatym źródłem błonnika pokarmowego i białka

Źródło błonnika pokarmowego
© Photogenica

Spożywanie kumkwatów dostarczy nam odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego i białka, które wspomagają regulację układu trawiennego i przeciwdziałają przejedzeniu. Dzięki temu mają korzystny wpływ na zachowanie pożądanego kształtu naszej sylwetki.

Kumkwaty zawierają kwasy tłuszczowe omega – 3 i omega – 6

Kwasy omega 3 i omega 6
© Photogenica

Na zakończenie listy korzyści, jakie może nam przynieść spożywanie kumkwatów, jeszcze jedna interesująca informacja. Owoce te są źródłem kwasów tłuszczowych omega – 3 i omega – 6, które potrzebne są dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo – naczyniowego i przeciwdziałają udarom.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas