Czym podkreślić smak kotletów mielonych?
Kotlety mielone nie bez przyczyny często goszczą na naszych stołach. Nie dość, że łatwo je przygotować, to szybko zapełniają brzuchy głodnych domowników. Ta propozycja obiadowa ma wiele wariacji, bowiem każda gospodyni lub gospodarz ma swoją specjalną i unikalną recepturę na to, by wychodziły jak marzenie. Ale co zrobić w przypadku, kiedy mięsne danie znudziło się nam, a na dodatek goście lub rodzina zaczęła kręcić na ich widok nosem? Wystarczy zmienić nieznacznie ich skład, by na nowo wkupić się w łaski! Zatem, czym podkreślić smak kotletów mielonych? Sprawdźmy najlepsze propozycje!
Kotlety mielone: Ważne jest mięso!
Podstawą kotletów mielonych jest - oczywiście - dobrej jakości mięso. Planując je na obiad, najczęściej kupujemy wieprzowinę: łopatkę albo schab. Czy to zły wybór? Oczywiście, że nie! Jeśli chcemy jednak, aby kotlety mielone były równocześnie soczyste, warto do masy dodać tłustsze gatunki mięs. Jeśli akurat takich nie mamy pod ręką, to do mielonych można dodać odrobinę posiekanego boczku. Niestety, taka mięsna wstawka nie tylko wpływa korzystnie na konsystencję rarytasu albo jego smak, ale może również podbijać kaloryczność dania. Dlatego wiele gospodyń dodaje inne produkty, które mają sprawić, że mielone będą pulchne i zwarte. Co w takim razie?
Kajzerka, bułka tarta czy ziemniak?
Trzy składniki: kajzerka, bułka tarta albo ziemniak, to nieodłączne - oprócz mięsa - składniki kotletów mielonych. Używane są albo wymienne, albo stosowane w zależności od naszych kulinarnych przyzwyczajeń. Jeśli zależy nam na czasie, to naturalnym wyborem do mięsnej masy jest dodanie bułki tartej. Inni zaś, preferują umieszczenie zmielonego i ugotowanego ziemniaka. Jednak to właśnie bułka, zwana w różnych regionach kajzerką, bryluje w towarzystwie mielonych kotletów. Ostatni dodatek przed umieszczeniem w masie mięsnej powinien być namoczony. W czym? Część z nas preferuje wodę, jednak warto zamienić ją na mleko. Nie dość, że polepszy się konsystencja potrawy, to także nada jej lepszego smaku.
Idealne mielone: Gama przypraw!
Gdy chcemy, aby twoje kotlety mielone znalazły się na zaszczytnej liście ulubionych dań domowników, trzeba je - oczywiście - dobrze przyprawić. Jeśli ograniczamy się wyłącznie do soli i pieprzu, to czas zerwać ze swoimi przyzwyczajeniami, a wzbogacić odrobinę smak i przenieść go na wyższy poziom. Co komponuje się idealnie z kotletami mielonymi? Nie zapominajmy o szerokiej gamie papryk: dla wielbicieli łagodnych smaków, zwykła wystarczy, koneserzy zaś mogą dodać szczyptę (lub dwie) papryki wędzonej, natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać odrobinę chili. Choć ten dodatek warto skonsultować z domownikami, aby nadmiar pikantnej przyprawy nie sprawił, że kotlety będą za bardzo paliły usta.
Ale to nie jedyne dodatki przypraw, które mogą wzbogacić poczciwe kotlety mielone. Warto również sięgnąć po mielony kminek w niewielkiej ilości albo po jego łagodniejszy zamiennik, czyli kmin rzymski. Wielbiciele orientalnej kuchni mogą przyprawić kotlety mielonym curry czy odrobiną kurkumy lub świeżą kolendrą.
Nie zapominajmy również o ziołach w stonowanej ilości. Do mielonych warto również dodawać takie, które kojarzą się najczęściej z kuchnią śródziemnomorską: bazylię i oregano. Nie oszczędzajmy również na tych dodatkach, które są nam doskonale znane: majeranku, tymianku czy granulowanym (lub świeżym) czosnku.
Nieważne, na jaką wariację przypraw się decydujemy, warto stosować je z wyczuciem. To gwarant, że jeden dodatek nie zdominuje całkowicie smaku potrawy.
Kotlety mielone: Wyzwól piąty smak!
Każdy, kto ma w pamięci kotlety mielone, bez problemu kojarzy je z ziemniaczkami obficie posypanymi koperkiem, a także z dodatkiem mizerii lub zasmażanymi buraczkami. Jeśli chcemy zerwać z tym znanym wszystkim schematem, warto dodać coś, co podkreśli piąty smak, tzw. umami. O czym mowa? O sosie sojowym! Wystarczy dodać jego niewielką ilość (łyżka w zupełności wystarczy), aby kotlety mielone miały gęstszy i bardziej wyrazisty smak. Gdy decydujemy się na taki dodatek, lepiej zrezygnować z solenia, ponieważ dobrze uwarzony sos sojowy sam w sobie już jest słony.
Nie tylko mięso i bułka
Jeśli chcemy, aby kotlety miały lepszy smak, a poza tym były zdrowsze, to warto dodać kilka wstawek warzywnych. Z mięsem mielonym idealnie komponuje się czerwona, zielona lub żółta papryka, marchew, seler naciowy, a nawet... kapusta!
Aby kotlety mielone nie straciły swoich właściwości, warzywa można dodawać tylko pod jednym warunkiem. Muszą być one bardzo dobrze posiekane lub zmielone w malakserze. Zbyt duże kawałki mogą w kontakcie z rozgrzanym tłuszczem oddzielać się od naszych kotletów.
Zdrowsza alternatywa dla kotletów
Nie trzeba nikogo przekonywać, że mielone najlepiej smakują smażone na patelni. Choć nadmiar potraw smażonych w diecie szkodzi naszemu zdrowiu, to zjadane raz na jakiś czas nie wyrządzają wielkich szkód w organizmie. Jeśli jednak ograniczamy ilość tłuszczu w diecie, smażenie można zastąpić pieczeniem! Wystarczy piekarnik rozgrzać do 180 stopni, a na blasze wyłożoną papierem do pieczenia umieścić nasze mięsne specjały. Tak przygotowane kotlety mielone będą gotowe po około 40 minutach.