Czym zastąpić rybę po grecku? Przepisy, które odmienią twój świąteczny stół

Oprac.: Anna Czowalla

Czy świąteczny stół musi zawsze wyglądać tak samo? Chociaż ryba po grecku to klasyczne danie na wigilijnej kolacji, to nie zawsze wzbudza takie emocje, jak w dzieciństwie. Może w tym roku warto zaskoczyć bliskich czymś nowym? Sięgnij po zamienniki dla ryby po grecku - dania pełne aromatów, kolorów i nietuzinkowych smaków. Na nowo rozpalą świąteczną atmosferę i na długo zostaną w pamięci domowników.

Czym zastąpić rybę po grecku? Śledzie i tarta to idealne zamienniki
Czym zastąpić rybę po grecku? Śledzie i tarta to idealne zamienniki123RF/PICSEL

Czym zastąpić rybę po grecku?

Ryba po grecku, choć uwielbiana, bywa czasochłonna w przygotowaniu i nie każdemu odpowiada jej charakterystyczny smak połączony z warzywnym sosem. Dodatkowo rosnące ceny ryb sprawiają, że coraz więcej osób szuka tańszych i równie efektownych propozycji na świąteczne dania.

Alternatywne przepisy mogą także stać się ratunkiem dla wegetarian, osób na diecie bezglutenowej czy tych, którzy szukają mniej kalorycznych opcji. Sprawdź kilka naszych propozycji i zaskocz swoich bliskich podczas wigilijnej kolacji.

Warzywne kotleciki z sosem pomidorowym

Placuszki warzywne
Placuszki warzywne123RF/PICSEL

Delikatne kotleciki z marchewki, selera i pietruszki to zdrowa i pyszne danie, które ma postny charakter, a zarazem sprawdzi się przy uroczystej okazji. Ich lekko słodki smak idealnie komponuje się z kwaskowatym sosem pomidorowym. Są lekkie, chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku - po prostu idealne na wigilijny stół.

Składniki:

  • 2 średnie marchewki,
  • 1 duża pietruszka,
  • 1 mały seler,
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki),
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki (może być bezglutenowa),
  • 2 łyżki bułki tartej (lub bezglutenowej panierki),
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól, pieprz do smaku.

Na sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Szczypta cukru,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżka oliwy.

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj marchew, pietruszkę i seler na tarce o małych oczkach.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj, a następnie podsmaż na złoty kolor.
  3. W blenderze zmiksuj ciecierzycę na gładką masę. Dodaj starte warzywa, cebulę z czosnkiem, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszaj.
  4. Formuj niewielkie kotleciki i smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, aż będą złociste. Możesz je też upiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Po 10 minutach przewróć je na drugą stronę.

Podawaj z sosem pomidorowym: na patelni podsmaż czosnek na oliwie, dodaj pomidory z puszki, szczyptę cukru, sól, pieprz i wędzoną paprykę. Gotuj na wolnym ogniu, do momentu aż sos zgęstnieje.

Śledzie w orientalnym stylu

Śledzie w nowej, egzotycznej odsłonie to ukłon w stronę miłośników niebanalnych smaków. Marynata kokosowa wzbogacona imbirem i chili doskonale balansuje między słodyczą, ostrością i delikatnym rybnym smakiem.

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych a’la matias,
  • 1 puszka mleczka kokosowego,
  • 1 mały kawałek świeżego imbiru (około 3 cm),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • sok z połowy limonki,
  • garść świeżej kolendry.
Śledzie
Śledzie123RF/PICSEL

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe wymocz w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, wymieniając wodę co godzinę.
  2. W międzyczasie przygotuj marynatę: w misce wymieszaj mleczko kokosowe z drobno posiekanym imbirem, czosnkiem i chili. Dodaj cukier, sok z limonki i posiekaną kolendrę.
  3. Odsączone śledzie pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do marynaty. Wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby smaki się przegryzły.

Śledzie przygotowane w ten sposób może podawać jako przystawkę z pieczywem.

Tarta z warzywami i wędzonym łososiem

Chrupiąca tarta z łososiem i szpinakiem
Chrupiąca tarta z łososiem i szpinakiem123RF/PICSEL

Tarta to elegancka propozycja, która łączy klasyczne świąteczne smaki z nowoczesnym twistem. Kruche ciasto doskonale kontrastuje z kremowym nadzieniem, w którym wędzony łosoś gra pierwsze skrzypce.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 150 g wędzonego łososia,
  • 200 g szpinaku (świeżego lub mrożonego),
  • 200 g serka mascarpone,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.

Przygotowanie:

  1. Zagnieć składniki na ciasto, uformuj kulę, owiń folią i schłódź w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Piecz w 180°C przez 15 minut.
  2. Na patelni podsmaż szpinak, aż straci objętość. Ostudź.
  3. W misce wymieszaj mascarpone z jajkami, dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Dodaj szpinak i pokrojonego łososia.
  4. Wylej masę na podpieczony spód i piecz kolejne 25 minut.

Tartę podawaj na ciepło lub podgrzaną do temperatury pokojowej.

Co zamiast ryby po grecku? Pieczony bakłażan z farszem

To danie jest idealnym połączeniem tradycji i nowoczesności. Grzyby w farszu nawiązują do klasycznych świątecznych smaków, a bakłażan w roli głównej wprowadza element zaskoczenia.

Składniki:

  • 2 duże bakłażany,
  • 300 g grzybów leśnych (lub pieczarek),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz, natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Przekrój bakłażany wzdłuż, wydrąż miąższ i posól je wewnątrz. Odstaw je na 20 minut, by pozbyć się goryczki.
  2. Posiekaj grzyby, miąższ z bakłażana, cebulę i czosnek. Podsmaż wszystko na oliwie, dopraw solą i pieprzem.
  3. Wypełnij bakłażany farszem, przełóż na blachę i piecz w 200°C przez 30 minut.

Przed podaniem, dla podniesienia walorów dekoracyjnych, posyp gotową potrawę natką pietruszki.

"Ryba" z tofu w sosie z białego wina

Tofu to znakomity zamiennik dla ryby, szczególnie w wersji z marynatą na bazie nori, która nadaje mu subtelnego, morskiego smaku. Sos z białego wina i kaparów dodaje potrawie wyrafinowania i elegancji, idealnie wpisując się w świąteczny klimat.

Składniki:

  • 2 kostki tofu naturalnego,
  • 2 arkusze nori,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżka oliwy,

Na sos:

  • 1/2 szklanki białego wina,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Tofu pokrój na plastry, zamarynuj w sosie sojowym, soku z cytryny i pokruszonym nori. Odstaw na godzinę, aby tofu przesiąkło aromatami.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż tofu na złocisty kolor z obu stron.
  3. Przygotuj sos: na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie zasmażka. Następnie wlej wino i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dodaj kapary, sól i pieprz do smaku.

Podawaj potrawę polaną aromatycznym sosem.

Aplikacja Pogoda Interia - sprawdza się!materiały promocyjne
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas