Proste przepisy na andrzejkową kolację. Zachwycisz gości, a nie zmęczysz się w kuchni

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Co zrobić na andrzejkową kolację? Zachwycisz gości, a nie spędzisz w kuchni długich godzin
Co zrobić na andrzejkową kolację? Zachwycisz gości, a nie spędzisz w kuchni długich godzinCanva ProINTERIA.PL

Co się je na andrzejki? Przykładowe, andrzejkowe menu

  • 150 g wędzonego boczku,
  • 200 g wędzonej kiełbasy,
  • 250 g suszonych grzybów (grzyby moczymy przez godzinę we wrzątku),
  • 200 g tortellini z nadzieniem mięsnym,
  • 1 cebulę,
  • 2 liście laurowe,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki papryki mielonej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • świeży tymianek.
  1. W głębokim garnku podsmaż na oleju pokrojony w drobną kostkę boczek. Gdy zmieni swój kolor na złoty, zdejmij z ognia.
  2. Boczek odłóż na papier, by nieco ociekł z tłuszczu. Na tym samym oleju podsmaż posiekaną drobno cebulę i cienkie plasterki kiełbasy. Smaż do lekkiego zarumienienia.
  3. Dodaj grzyby. Posyp papryką i dokładnie wymieszaj. Całość zalej 5 szklankami ciepłej, przegotowanej wody. Dodaj liście laurowe i boczek. Zagotuj.
  4. W osobnym garnku w osolonej wodzie ugotuj tortellini - zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po odcedzeniu dodaj do zupy.
  5. W małej miseczce umieść śmietanę, mąkę i trochę gorącego wywaru z zupy. Dokładnie wymieszaj, a kolejno przelej delikatnie do garnka z zupą. Zagotuj i dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z dodatkiem świeżego tymianku. Smacznego!
Co się je na andrzejki? Przykładowe, andrzejkowe menu
Co się je na andrzejki? Przykładowe, andrzejkowe menu123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Jakie słodkie na andrzejki? Proste ciasto zachwyci niejednego

Co na andrzejki? Przekąski, które przypadną do gustu każdemu

Pyszną sałatę z jajkiem zrobisz z kilku składników
Pyszną sałatę z jajkiem zrobisz z kilku składników123RF/PICSEL
  • 1 brokuł,
  • 1 dużą lub dwie mniejsze piersi kurczaka,
  • 1 puszkę kukurydzy konserwowej,
  • 3 pomidory,
  • 4 jajka,
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa,
  • 3/4 kostki sera typu feta,
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżeczki majonezu,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • szczypta soli.
  1. Brokuł podziel na mniejsze różyczki, ugotuj w osolonym wrzątku do momentu, aż będzie al dente. Odcedź i przelew zimną wodą, by zachował swój kolor. Umieść na sitku.
  2. Pierś z kurczaka umyj i osusz. Pokrój w drobną kostkę i dopraw przyprawą do gyrosa. Usmaż na rozgrzanym oleju. Odstaw.
  3. Kukurydzę odcedź na sitku. Z pomidorów ściągnij skórkę - nakrój delikatnie na cztery i blanszuj we wrzątku. Kolejno przelej zimną wodą, ściągnij skórkę i pokrój w kostkę.
  4. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokój na osiem części. Fetę pokój w kostkę.
  5. W miseczce umieść jogurt, majonez, zioła, sól i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj do połączenia się składników.
  6. Ułóż w misce według warstw - brokuł, kurczak, kukurydza, pomidory, jajka, feta. Całość polej sosem. Smacznego!
Anna Lewandowska prosto z Barcelony. Za czym najbardziej tęskni? PolsatPolsat