Czysta piętnastka: Dlaczego warto wybierać takie produkty?
Wokół pestycydów wciąż jest sporo szumu. Organizacje ekologiczne przestrzegają przed ich negatywnym wpływem na zdrowie, natomiast środki ochrony roślin nadal są stosowane przez rolników i nie zapowiada się, żeby było inaczej. Konsument może poczuć się nieco zagubiony w informacjach, które do niego docierają. Dlatego, w trosce o zdrowie każdego z nas, przygotowaliśmy kilka ważnych informacji na temat pestycydów oraz listę, na której znajdują się warzywa i owoce nazywane "czystą piętnastką". Dlaczego właśnie tak? Sprawdźmy.
Co to są pestycydy i dlaczego są stosowane?
Pestycydy to środki ochrony roślin, których zadaniem jest ochrona roślin uprawnych przed atakiem grzybów, owadów, chwastów, etc. Dzięki nim rośliny mają utrzymać dobrą kondycję zdrowotną. Pestycydy stosuje się w rolnictwie, ogrodnictwie, a także w leśnictwie.
Warto wiedzieć, że stosowanie pestycydów jest ściśle regulowane przez z góry ustalone przepisy. Rolnicy zobligowani są stosować się do zaleceń opisanych na etykiecie produktu, a konkretnie przestrzegać zasad i terminów stosowania pestycydów. Zezwolenie wprowadzenia do obrotu i stosowanie środków ochrony roślin są udzielane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jeśli ciekawi nas, jakie środki ochrony roślin stosowane są w Polsce, możemy znaleźć je na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Czy pestycydy są szkodliwe dla naszego organizmu?
Obecnie wciąż trwają badania nad wpływem pestycydów na zdrowie człowieka. Według raportów Greenpeace, długotrwała ekspozycja na substancje toksyczne, na przykład na niektóre pestycydy, to jeden z istotnych czynników zwiększających ryzyko rozwoju nowotworów. Chodzi tutaj zarówno o bezpośredni kontakt z pestycydami podczas pracy przy uprawie roślin, jak i spożywanie pokarmów z pestycydami. Światowe badania potwierdzają, że pestycydy mogą również zwiększyć ryzyko wystąpienia alergii, astmy, choroby Parkinsona i Alzheimera, wad rozwojowych i chorób dzieci, a także powodować zaburzenia układu hormonalnego.
Warzywa i owoce, które zawierają najmniej pestycydów
Oto lista 15 warzyw i owoców, które posiadają śladowe ilości pestycydów. Grupa ta często nazywana jest "czystą piętnastką". Zdecydowanie warto włączyć te produkty do swojej diety:
Awokado
Kukurydza
Cebula
Ananas
Kapusta
Groszek cukrowy
Szparagi
Mango
Melon
Papaja
Kiwi
Słodkie ziemniaki
Bakłażan
Grejpfrut
Kalafior
Nie oznacza to, że nie powinniśmy kupować i jeść pozostałych warzyw i owoców
Fakt, że powyższe owoce zostały uznane za posiadające najmniej pestycydów, nie oznacza, że powinniśmy rezygnować z jedzenia pozostałych. Należy pamiętać jednak o tym, by dokładnie je myć, ponieważ wówczas pestycydy zostają usunięte. Również podczas obierania oraz gotowania warzyw oraz owoców ich ilość znacznie się zmniejsza. A jak wyczyścić warzywa i owoce z pestycydów? Podpowiadamy sprawdzone metody.
Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców?
Pestycydy z warzyw oraz owoców możemy usunąć poprzez umycie ich specjalny środkiem, który kupimy w sklepach ekologicznych. Usuwa nie tylko pestycydy, ale także groźne dla organizmu bakterie, między innymi bakterie Listeria oraz E-coli. Podobny efekt uzyskamy myjąc owoce domowym sposobem. Warzywa i owoce myjemy na początku w ciepłej wodzie, a następnie zanurzamy je na trzy minuty w roztworze o odczynie kwaśnym (woda - jeden litr plus ocet - połowa szklanki lub trzy łyżki kwasku cytrynowego). Gdy nasze warzywa i owoce wymoczą się już w roztworze kwaśnym, umieszczamy je w roztworze o odczynie alkalicznym (woda - jeden litr plus czubata łyżka sody oczyszczonej). Po takiej kąpieli płuczemy owoce zwykłą ciepłą wodą.
Pestycydy, choć mają poprawić kondycję zdrowotną warzyw i owoców, mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Oczywiście, pestycyd pestycydowi nierówny, jednak warto usuwać je z produktów, które jemy, by chronić nasze zdrowie.