Reklama

Reklama

Daktylowe orzeszki

Świetny pomysł na wykorzystanie zeschniętego ciasta. Słodkie kuleczki przydadzą się, kiedy najdzie cię ochota na coś słodkiego.

Czas przyrządzenia: 30 min + chłodzenie
Składniki dla: 30 sztuk

Składniki

  • 30 dag suchego ciasta (drożdżowego, biszkoptowego lub ucieranego, może być też np. keks)
  • 1 szkl. daktyli bez pestek
  • 1 puszka cieciorki
  • 2–3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki kakao
  • po 2/3 szkl. drobno posiekanych mieszanych orzechów oraz ziarenek sezamu

Sposób przygotowania:

1. Daktyle zalej wrzątkiem (tylko tyle, by były przykryte). Odstaw na 10 minut, po tym czasie osącz je  na sitku. Ciasto pokrój na mniejsze kawałki. Cieciorkę wsyp na sitko, przelej zimną wodą, pozostaw, by dobrze ociekła i trochę podeschła.

Reklama

2. Do blendera lub malaksera wrzuć ciasto, cieciorkę oraz daktyle. Wszystko zmiksuj na dość gładką masę i przełóż do miski. Wsyp kakao, dodaj masło orzechowe i ewentualnie kilka kropli ulubionego aromatu do ciast, np. rumowego, migdałowego, waniliowego. Dobrze wymieszaj łyżką. Powinna powstać gęsta, ale dająca się lepić masa. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj więcej zblendowanego ciasta lub cieciorki albo wsyp trochę mielonych orzechów. Jeśli jest zbyt gęsta - dołóż masło orzechowe. Spróbuj, czy masa jest wystarczająco słodka. Jeśli nie - dodaj trochę miodu lub cukru pudru i wymieszaj.

3. Z masy ulep kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na jeden talerzyk wysyp sezam, na drugi - posiekane orzechy. Obtocz w nich po połowie kulek. Ułóż je na półmisku i schowaj do lodówki, by stężały. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: domowe słodycze

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje