Daktylowe orzeszki
Świetny pomysł na wykorzystanie zeschniętego ciasta. Słodkie kuleczki przydadzą się, kiedy najdzie cię ochota na coś słodkiego.
Sposób przygotowania:
1. Daktyle zalej wrzątkiem (tylko tyle, by były przykryte). Odstaw na 10 minut, po tym czasie osącz je na sitku. Ciasto pokrój na mniejsze kawałki. Cieciorkę wsyp na sitko, przelej zimną wodą, pozostaw, by dobrze ociekła i trochę podeschła.
2. Do blendera lub malaksera wrzuć ciasto, cieciorkę oraz daktyle. Wszystko zmiksuj na dość gładką masę i przełóż do miski. Wsyp kakao, dodaj masło orzechowe i ewentualnie kilka kropli ulubionego aromatu do ciast, np. rumowego, migdałowego, waniliowego. Dobrze wymieszaj łyżką. Powinna powstać gęsta, ale dająca się lepić masa. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj więcej zblendowanego ciasta lub cieciorki albo wsyp trochę mielonych orzechów. Jeśli jest zbyt gęsta - dołóż masło orzechowe. Spróbuj, czy masa jest wystarczająco słodka. Jeśli nie - dodaj trochę miodu lub cukru pudru i wymieszaj.
3. Z masy ulep kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na jeden talerzyk wysyp sezam, na drugi - posiekane orzechy. Obtocz w nich po połowie kulek. Ułóż je na półmisku i schowaj do lodówki, by stężały.