Dania jednogarnkowe

Polacy uwielbiają dania jednogarnkowe: są pyszne i szybkie, właściwie… robią się same.

Kociołek paprykowy
Kociołek paprykowy123RF/PICSEL

Kociołek paprykowy

Sposób przygotowania:

1. Cebule obierz, grubo posiekaj. Papryki i pieczarki oczyść, pokrój w kostkę. Mięso opłucz, osusz, pokrój na kawałeczki.

2. W garnku rozgrzej olej, wrzuć mięso. Mieszając, smaż je, aż się zrumieni. Dodaj cebule, papryki, grzyby i listki laurowe. Podsmaż.

3. Dołóż koncentrat. Przypraw słodką papryką, solą i pieprzem. Podlej bulionem. Duś 30 minut.

4. Około 15 minut przed końcem duszenia dolej wino. Śmietanę lekko posól, dodaj do gotującego się mięsa oraz warzyw. Ewentualnie ponownie przypraw. Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Dobra rada kucharza

Jeśli przypadkiem przesoliłaś danie, włóż do niego ryż w torebce, gotuj 10 minut i wyjmij go. W tym czasie ziarenka ryżu wchłoną nadmiar soli.

Podudzia w warzywnym sosie

Podudzia w warzywnym sosie
Podudzia w warzywnym sosie123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Czosnek obierz, posiekaj. Cukinię umyj, potnij w półplasterki. Marchewki obierz, opłucz, potnij na kawałeczki. Podudzia kurczaka opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem oraz odrobiną curry. Potem zrumień je na rozgrzanym oleju. Dodaj marchewki i czosnek.

2. Na patelnię z mięsem i warzywami wlej bulion i mleko kokosowe. Całość przypraw solą, pieprzem i curry. Duś ok. 30 minut, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby w czasie duszenia podlej odrobiną wody.

3. Ok. 7 minut przed końcem gotowania dołóż cukinię. Danie ponownie przypraw. Przed podaniem udekoruj listkami natki.

Dobra rada kucharza

Nie masz  mleka kokosowego? Użyj zwykłej śmietany kremówki, a dla zachowania smaku dodaj garść wiórków kokosowych.

Gulasz z ciecierzycą

Gulasz z ciecierzycą
Gulasz z ciecierzycą123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Mięso pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć kawałeczki indyka i obsmaż je ze wszystkich stron. Potem dolej wodę, tak by mięso było przykryte. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień. 

2. Cebulę obierz, posiekaj. Seler oczyść, potnij na kawałeczki. Warzywa dodaj do mięsa. Dołóż ciecierzycę. Wsyp przyprawy (do smaku). Gotuj ok. 30 minut.

3. Pod koniec duszenia,dodaj rozgniecione pomidory z puszki oraz rodzynki, figi i daktyle.

Dobra rada kucharza

Jeśli używasz suchych ziaren ciecierzycy, wcześniej mocz je przez noc w zimnej wodzie, a potem dodaj do mięsa  na początku gotowania.

Potrawka indycza z kalarepką

Potrawka indycza z kalarepką
Potrawka indycza z kalarepką 123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłucz, potnij  w kostkę. Posyp solą i pieprzem. Cebule obierz, grubo posiekaj.

2. Warzywa korzeniowe oczyść, obierz, opłucz, pokrój w grubszą kostkę. W garnku rozgrzej olej. Smaż na nim mięso, aż się zrumieni. Dołóż cebule. Smaż chwilę. Podlej gorącą wodą i duś ok. 30 minut.

3. Pomidory osącz, pokrój na kawałki. Mniej więcej  w połowie czasu gotowania dodaj pokrojone warzywa. Ok. 7 minut przed końcem duszenia dołóż pomidory i kukurydzę. Przypraw solą i pieprzem. Posyp natką. Podaj z chipsami albo tortillą

Dobra rada kucharza

Gotuj pod przykryciem. To skraca czas przyrządzania, gdyż ciepło nie ucieka z garnka. Dodatkowo oszczędzasz  prąd (gaz) i swój czas.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas