Reklama

Reklama

Dania jednogarnkowe

Polacy uwielbiają dania jednogarnkowe: są pyszne i szybkie, właściwie… robią się same.

Kociołek paprykowy

Czas przyrządzenia: ok. 15 min + duszenie
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 2 cebule
  • 3 papryki
  • 60 dag schabu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 20 dag pieczarek
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • 150 ml białego wina
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 szkl. śmietany 18 proc.
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania:

1. Cebule obierz, grubo posiekaj. Papryki i pieczarki oczyść, pokrój w kostkę. Mięso opłucz, osusz, pokrój na kawałeczki.

Reklama

2. W garnku rozgrzej olej, wrzuć mięso. Mieszając, smaż je, aż się zrumieni. Dodaj cebule, papryki, grzyby i listki laurowe. Podsmaż.

3. Dołóż koncentrat. Przypraw słodką papryką, solą i pieprzem. Podlej bulionem. Duś 30 minut.

4. Około 15 minut przed końcem duszenia dolej wino. Śmietanę lekko posól, dodaj do gotującego się mięsa oraz warzyw. Ewentualnie ponownie przypraw. Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Dobra rada kucharza

Jeśli przypadkiem przesoliłaś danie, włóż do niego ryż w torebce, gotuj 10 minut i wyjmij go. W tym czasie ziarenka ryżu wchłoną nadmiar soli.

Dowiedz się więcej na temat: dania jednogarnkowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje