Reklama

Reklama

Dania jednogarnkowe z różnych stron świata

Od japońskiego kociołka po karaibską jambalaye.


Soczewica po hindusku

Składniki:

  • 200 g filetu z kurczaka
  • 500 g marchewki
  • 300 g pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka curry
  • 1 l. bulionu
  • 125 g czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2-3 łyżeczki octu jabłkowego
  • kilka kropli tabasco
  • kawałki jabłka, papryczki chili i mięta do dekoracji
Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę, marchewkę i pora w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Jabłko pokroić w plasterki. Na oleju przesmażyć czosnek, następnie mięso. Doprawić solą, pieprzem i curry. Dodać jabłko. Wlać ¾ bulionu i gotować 15 minut. Po 8 minutach dodać  soczewicę. Na oleju przesmażyć warzywa, oprószyć mąką, zasmażyć, wlać resztę bulionu i śmietanę i gotować ok. 12 minut. Połączyć z soczewicą i mięsem. Doprawić solą, olejem sezamowym, octem i tabasco. Dekorować jabłkiem, chili i mietą.

Reklama


Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 1800 kJ/430 kcal


 

Węgierska zupa gulaszowa

Składniki:

  • 400 g wołowiny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • po jednej czerwonej i żółtej papryce
  • 1 łyżka sklarowanego masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki mąki
  • 1 l bulionu
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • 200 g  kiszonej kapusty
  • pietruszka do dekoracji
 Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę. Cebulę w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory i paprykę  pokroić w kostkę. Mięso mocno obsmażyć na sklarowanym maśle, dodać cebulę, smażyć na złoty kolor. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory i czosnek. Oprószyć mąką, przesmażyć. Wlać ½ l bulionu. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Gotować 30 minut pod przykryciem. Dodać kapustę kiszoną i parykę, wlać pozostały bulion i gotować kolejne 30 minut. Dekorować natką z pietryszki, podawać z wiejskim pieczywem.

 Czas przygotowania: 90 minut

Jedna porcja zawiera: 1040 kJ/248 kcal

 

Kociołek japoński

Składniki:

  • 4 pory
  • 1 chili
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 łyżka curry
  • ¼ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1,25 l bulionu
  •  100 g japońskiego makaronu pszennego
  • szczypta cukru
  • sól
  • chili i kolendra do dekoracji
 Przygotowanie:

 Pora i chili pokroić w plasterki. Mięso przesmażyć na oleju, dodać 1/3 porów, smażyć razem. Dodać curry, kolendrę i chili, wlać bulion. Dodać makaron i pozostałego pora i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.


Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 1760 kJ/420 kcal


Składniki na 4 porcje:

  • 750 g jagnięciny
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżka mąki
  • puszka pomidorów (850 ml)
  • puszka czerwonej fasoli (850 ml)
  • puszka kukurydzy (425 ml)
  • bazylia
 Przygotowanie:

Mięso, cebulę, czosnek i paprykę pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, przesmażyć czosnek i cebulę, wyjąć. Przesmażyć mięso, z powrotem dodać cebulę czosnek, dodać paprykę. Doprawić solą pieprzem i papryką. Oprószyć mąką. Wlać szklankę wody, pomidory z puszki i gotować 30 minut. Fasolę i kukurydzą osączyć i dodać przed końcem gotowania. Podawać udekorowane posiekaną bazylią.

Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 3900 kJ/931 kcal

Jambalaya

Składniki:

  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki oleju
  • 250 g ryżu długiego
  • 500 ml bulionu
  • 400 ml
  • mleczka kokosowego
  • sól, pieprz
  • 600 g schabu
  • 12 krewetek
  • 4 łyżki soku z limonki
  • tabasco
  • pęczek pietruszki
  • plastry limonki do dekoracji.
 Przygotowanie:

 Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Paprykę pokroić na kawałki. Selera w plasterki. Rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę i czosnek, dodać warzywa i ryż, smażyć 2-3 minuty. Zalać bulionem i mleczkiem kokosowym. Doprawić solą i pieprzem. Gotować 20 minut. Mięso pokroić w medaliony. Mięso smażyć 4 minuty i wraz z krewetkami dodać 5 minut przed koncem gotowania. Doprawić solą, sokiem z limonki i tabasco. Podawać udekorowane natką z pietruszki i plastrami limonki.

Czas przygotowania 45 minut Jedna porcja zawiera 2850 kJ/681 kcal


 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy