Dania jednogarnkowe z różnych stron świata
Od japońskiego kociołka po karaibską jambalaye.
Soczewica po hindusku
Składniki:
- 200 g filetu z kurczaka
- 500 g marchewki
- 300 g pora
- 2 ząbki czosnku
- 1 jabłko
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- sól, pieprz
- 1 łyżka curry
- 1 l. bulionu
- 125 g czerwonej soczewicy
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2-3 łyżeczki octu jabłkowego
- kilka kropli tabasco
- kawałki jabłka, papryczki chili i mięta do dekoracjiPrzygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, marchewkę i pora w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Jabłko pokroić w plasterki. Na oleju przesmażyć czosnek, następnie mięso. Doprawić solą, pieprzem i curry. Dodać jabłko. Wlać ¾ bulionu i gotować 15 minut. Po 8 minutach dodać soczewicę. Na oleju przesmażyć warzywa, oprószyć mąką, zasmażyć, wlać resztę bulionu i śmietanę i gotować ok. 12 minut. Połączyć z soczewicą i mięsem. Doprawić solą, olejem sezamowym, octem i tabasco. Dekorować jabłkiem, chili i mietą.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 1800 kJ/430 kcal
Węgierska zupa gulaszowa
Składniki:
- 400 g wołowiny
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- po jednej czerwonej i żółtej papryce
- 1 łyżka sklarowanego masła
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1-2 łyżki mąki
- 1 l bulionu
- sól, pieprz
- słodka papryka
- ostra papryka
- 200 g kiszonej kapusty
- pietruszka do dekoracji Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę. Cebulę w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Mięso mocno obsmażyć na sklarowanym maśle, dodać cebulę, smażyć na złoty kolor. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory i czosnek. Oprószyć mąką, przesmażyć. Wlać ½ l bulionu. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Gotować 30 minut pod przykryciem. Dodać kapustę kiszoną i parykę, wlać pozostały bulion i gotować kolejne 30 minut. Dekorować natką z pietryszki, podawać z wiejskim pieczywem.
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 1040 kJ/248 kcal
Kociołek japoński
Składniki:
- 4 pory
- 1 chili
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 1 łyżka curry
- ¼ łyżeczki mielonej kolendry
- 1,25 l bulionu
- 100 g japońskiego makaronu pszennego
- szczypta cukru
- sól
- chili i kolendra do dekoracji Przygotowanie:
Pora i chili pokroić w plasterki. Mięso przesmażyć na oleju, dodać 1/3 porów, smażyć razem. Dodać curry, kolendrę i chili, wlać bulion. Dodać makaron i pozostałego pora i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 1760 kJ/420 kcal
Chili Con Carne
Składniki na 4 porcje:
- 750 g jagnięciny
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżka mąki
- puszka pomidorów (850 ml)
- puszka czerwonej fasoli (850 ml)
- puszka kukurydzy (425 ml)
- bazylia Przygotowanie:
Mięso, cebulę, czosnek i paprykę pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, przesmażyć czosnek i cebulę, wyjąć. Przesmażyć mięso, z powrotem dodać cebulę czosnek, dodać paprykę. Doprawić solą pieprzem i papryką. Oprószyć mąką. Wlać szklankę wody, pomidory z puszki i gotować 30 minut. Fasolę i kukurydzą osączyć i dodać przed końcem gotowania. Podawać udekorowane posiekaną bazylią.
Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 3900 kJ/931 kcal
Jambalaya
Składniki:
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 czerwone papryki
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 łyżki oleju
- 250 g ryżu długiego
- 500 ml bulionu
- 400 ml
- mleczka kokosowego
- sól, pieprz
- 600 g schabu
- 12 krewetek
- 4 łyżki soku z limonki
- tabasco
- pęczek pietruszki
- plastry limonki do dekoracji. Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Paprykę pokroić na kawałki. Selera w plasterki. Rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę i czosnek, dodać warzywa i ryż, smażyć 2-3 minuty. Zalać bulionem i mleczkiem kokosowym. Doprawić solą i pieprzem. Gotować 20 minut. Mięso pokroić w medaliony. Mięso smażyć 4 minuty i wraz z krewetkami dodać 5 minut przed koncem gotowania. Doprawić solą, sokiem z limonki i tabasco. Podawać udekorowane natką z pietruszki i plastrami limonki.
Czas przygotowania 45 minut Jedna porcja zawiera 2850 kJ/681 kcal