Dania na cały tydzień
Smaczne i proste w przygotowaniu!

Cukinia smażona z czosnkiem i koprem
Składniki
- 3 cukinie
- kilka łyżek jasnego sosu sojowego (niekoniecznie)
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek oliwy
- sól
- pieprz
- kilka gałązek koperku
- jogurt naturalny
Sposób przygotowania
1. Cukinie umyj, osusz, pokrój w plastry. Posyp solą, odstaw na pół godziny, opłucz sól i ponownie osusz. 2. Skrop jasnym sosem sojowym (niekoniecznie), posyp pieprzem, smaż z obu stron kilka minut na rozgrzanej oliwie, do chwili, gdy będą lekko brązowe. 3. Odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by osączyć tłuszcz. 4. Układaj usmażone plastry cukinii w naczyniu. Czosnek i koperek drobno posiekaj, posyp warzywo. Podawaj z jogurtem naturalnym.

Naleśniki z mięsem i pomidorami
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej
- farsz
- 30 dag mięsa mielonego
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 marchewki
- przecier pomidorowy
- 3 pomidory
- pieprz ziołowy
- papryka w proszku
- sól
Sposób przygotowania
1. Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Odstaw na pół godziny, smaż naleśniki. 2. Mięso, cebulę, posiekany czosnek i marchewki oraz przyprawy smaż 20 minut. Dodaj przecier, pokrojone pomidory. Farszem napełniaj naleśniki.

Schab z brukselką
Składniki
- 1 kg schabu
- 2 marchewki
- pietruszka
- seler
- cebula
- 10 śliwek suszonych
- 5 suszonych moreli
- sól
- pieprz
- 20 dag brukselki
- olej
- 2 łyżki masła
- majeranek
- szczypta cynamonu
- kilka goździków
- żelatyna
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, osusz. Marchew, seler, pietruszkę i cebulę obierz, pokrój, zalej litrem wody, gotuj 20 minut z przyprawami, ostudź. Włóż schab i odstaw do lodówki na 2 dni i noce. 2. Mięso wyjmij, osusz. Obsmaż na oleju i maśle z obu stron. Włóż do rondelka, obłóż morelami i śliwkami, posyp majerankiem, cynamonem, dodaj goździki. Zalej wodą, duś pod przykryciem 10 minut. Odstaw, aż ostygnie i znów gotuj 10 minut. 3. Wyjmij mięso, a sos z owocami zmiksuj. Dodaj żelatynę i gdy się lekko zetnie, ułóż na mięsie. Podawaj z gotowaną brukselką.

Makaron z pesto i pomidorami
Składniki
- 2 garści liści bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzechów pinii
- 2 łyżki startego parmezanu
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- makaron
- 1/2 paczki makaronu penne
- pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania
1. W blenderze umieść opłukane i osuszone liście bazylii, ząbki czosnku, orzechy pinii, parmezan oraz oliwę. Zmiksuj i przypraw solą oraz pieprzem.2. Makaron ugotuj al dente, odcedź. Do garnka wrzuć makaron i pesto, dokładnie wymieszaj. Do naczynia żaroodpornego wlej na dno nieco oliwy, wsyp makaron z pesto. 3. Pomidory sparz, po chwili oblej je zimną wodą, zdejmij skórkę. Przetnij każdy na pół, ułóż na potrawie. Zapiekaj 10 minut w temp. 180°C. Możesz podawać z surówkami.

Pierogi z mięsem
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki masła
- szklanka gorącej wody
- szklanka zimnej wody
- sól
1. Mąkę przesiej, dodaj masło, sól. Zalej bardzo gorącą wodą, wymieszaj łyżką. Dodaj zimną wodę, wymieszaj. Wyrób ciasto na gładkie, odstaw. 2. Na rozgrzanym maśle podsmaż mięso, dopraw solą i pieprzem, włóż zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczki chilli, smaż przez 10 minut. Zdejmij z ognia dodaj żółtko, wymieszaj. 3. Ciasto rozwałkuj na cieniutki placek, szklanką wykrój koła, nakładaj farsz, mocno sklejaj brzegi. Wrzucaj pierogi do wrzątku, gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Zeszklij cebulę, posyp.

Bakłażan w sosie pomidorowym
Składniki
- duży bakłażan
- sól
- oliwa
- cebula
- szklanka przecieru pomidorowego
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- czosnek granulowany
- łyżeczka masła
- łyżeczka cukru
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
1. Bakłażan pokrój w plastry, oprósz solą i odstaw na 30 minut. Obsmaż na oliwie. 2. W garnku rozgrzej oliwę i zrumień posiekaną cebulę. Wlej przecier pomidorowy. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, czosnkiem granulowanym, dodaj masło i cukier. Zagotuj. 3. Usmażone plastry bakłażana ułóż na papierze do pieczenia. Każdy wysmaruj sosem pomidorowym. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Ułóż w piramidkę. Posyp natką pietruszki. Podawaj jako przystawkę do potraw mięsnych.