Dania z kapustą i grochem

Krokiety
Krokiety123RF/PICSEL

Złociste krokieciki

Składniki

  • 2 szkl. mleka
  • 1 niepełna szkl. wody mineralnej (najlepiej lekko gazowanej)
  • 6 jajek
  • ok. 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 duża cebula
  • 50 dag kapusty kwaszonej
  • 30–40 dag pieczarek
  • bułka tarta do panierowania
  • sól
  • pieprz
  • odrobina cukru
  • olej do smażenia krokietów
10 porcji

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Krokiety z kapustą i grzybamiINTERIA.TVInteria.tv
Sałatka z buraczkami
Sałatka z buraczkami123RF/PICSEL

Sałatka z buraczkami

Składniki

  • 50 dag buraków
  • 1 puszka drobnego białego grochu
  • 2 ziemniaki
  • 2 jabłka
  • 1 czerwona cebula
  • 5 korniszonów
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
6 porcji

Sposób przygotowania

Sałatka z burakamiInteria KulinariaInteria Kulinaria
Gołąbki
Gołąbki123RF/PICSEL

Gołąbki z pęczakiem

Składniki

  • 1 mała główka kapusty
  • 30 dag grochu
  • 1 i 1/2 szkl. pęczaku
  • 2 cebule
  • 5 łyżek masła
  • 4 dag suszonych grzybów
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
8 porcji
Zmysłowe smaki: Gołąbki z młodej kapustyZmysłowe smakiInteria.tv

Bigos z grochem

Składniki

  • 1 szkl. łuskanego grochu
  • 1 kg kwaszonej kapusty
  • 2 listki laurowe
  • po 2–3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • szczypta cukru l kilka gałązek świeżego rozmarynu do dekoracji
6 porcji
Bigos z grochem
Bigos z grochem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?