Reklama

Reklama

Dania z kapustą i grochem

Pierwsza gwiazdka na niebie, opłatek i... świąteczne dania na stole. Podpowiadamy, jak je przyrządzić, by miały moc przypisywaną im przez naszych przodków.

Złociste krokieciki

Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 2 szkl. mleka
  • 1 niepełna szkl. wody mineralnej (najlepiej lekko gazowanej)
  • 6 jajek
  • ok. 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 duża cebula
  • 50 dag kapusty kwaszonej
  • 30–40 dag pieczarek
  • bułka tarta do panierowania
  • sól
  • pieprz
  • odrobina cukru
  • olej do smażenia krokietów

Sposób przygotowania

1. Kapustę kwaszoną opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz, a potem dodatkowo dobrze odciśnij (ew. potnij na mniejsze kawałki). Opłukaną kapustę przełóż do garnka. Zalej niewielką ilością zimnej wody. Gotuj ok. 40 minut na małym płomieniu. 

2. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Grzyby pokrój w drobną kosteczkę albo zetrzyj na tarce o dużych otworach. 

3. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Zeszklij na nim cebulę, potem dołóż pieczarki i smaż razem jeszcze kilka minut. Kapustę odcedź, osącz, wymieszaj z pieczarkami. Przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. 

4. Mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Wbij 2 jajka. Wlej mleko oraz wodę. Wsyp 2 spore szczypty soli. Składniki dobrze wymieszaj mikserem, tak by nie było grudek. Ciasto odstaw pod przykryciem na ok. 20 minut. 

5. Rozgrzej mocno dużą patelnię z niskim brzegiem. Smaruj ją cienko olejem. Wylewaj małe porcje ciasta. Równomiernie je rozprowadzaj po całej powierzchni patelni i smaż cienkie naleśniki. Rozłóż na nich farsz. Zwiń, formując krokiety. Pozostałe jajka roztrzep widelcem. Zanurz w nich krokiety. Obtocz je w bułce tartej i zrumień na mocno rozgrzanym oleju. Podawaj jako samodzielne danie albo jako dodatek do czystego barszczyku.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje