Dbaj o zdrowie – jedz ryby
Ryby, w różnej postaci, można jeść właściwie o każdej porze dnia, na śniadanie, obiad czy kolację. Przed ich zakupem warto jednak zagłębić się w temat, aby wiedzieć, które z nich mają najmniej rtęci, oraz które procesy połowu nie są uciążliwe dla środowiska. Poniżej znajdziecie kilka przepisów, które pozwolą na przygotowanie pełnowartościowego posiłku.

Pasta z makreli
Składniki
- Wędzona makrela
- Ogórki konserwowe marki Sandra
- Jajko
- Łyżka majonezu
- Sól, pieprz do smaku
Makrelę pozbawiamy kręgosłupa i ości. Mięso rozdrabniamy widelcem. Dodajemy ugotowane na twardo, a następnie posiekane jajko i pokrojone w drobną kostkę ogórki. Doprawiamy łyżką majonezu oaz solą i pieprzem do smaku. Pastą smarujemy pieczywo.

Turbot w sosie pomidorowym
Składniki
- Filet z turbota
- Pomidory z puszki np. marki Sandra
- Czarne i zielone oliwki drylowane
- Tymianek
- Sól, pieprz do smaku
Pomidory blendujemy na jednolity sos. Rybę nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem, dodajemy oliwki. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku. Kiedy ryba będzie już gotowa polewamy ją sosem pomidorowym.

Tortilla z krewetkami
Składniki
- Kilka sztuk krewetek tygrysich
- Tortilla pszenna np. marki Sandra
- Awokado
- Cytryna
- Papryka czerwona
- Papryka żółta
- Natka pietruszki
- Pomidor
- Sól, pieprz do smaku
Krewetki nacieramy solą i pieprzem, a następnie grillujemy po kilka minut z każdej strony. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę. Awokado przekrawamy, pozbawiamy pestki, obieramy i kroimy w plasterki. Na tortilli układamy warzywa, grillowane krewetki i awokado. Posypujemy natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, skrapiamy cytryną.
Smacznego!