Reklama

Reklama

De volaille z kaszy jaglanej z pieczarkami

Wegańska wersja popularnego dania zaskakuje smakiem. Wypróbuj przepis z książki "Misa mocy", a kotleciki w takiej wersji na stałe zagoszczą w twoim menu.

Składniki - ciasto:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki łupiny babki jajowatej
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • mąka kukurydziana lub z ciecierzycy do obtaczania kotletów

Składniki - farsz:

  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • kilka gałązek świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kaszę dokładnie wypłucz i ugotuj do miękkości w wodzie w proporcji 1:2. Po ugotowaniu przykryj i odstaw do przestygnięcia.

Reklama

W czasie gdy kasza się gotuje, przygotuj farsz. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Smaż je na rozgrzanym oleju, aż cebula się zeszkli. Dodaj pokrojone w drobną kostkę pieczarki i przyprawy (jeżeli używasz świeżego tymianku, drobno posiekaj listki).

Smaż około 10-15 minut. Po usmażeniu odstaw do wystygnięcia.

Do lekko ciepłej kaszy dodaj mąkę z ciecierzycy, łupinę babki jajowatej i sól. Dokładnie zagniataj, aż składniki się połączą. Uformuj kulę i odstaw na 15 minut, żeby ciasto się skleiło.

Po tym czasie podziel ciasto na osiem równych części i uformuj z nich kulki. Każdą z kulek rozgnieć palcami, aż powstanie w miarę cienki, okrągły placek. Na placek wyłóż 1½-2 łyżeczki pieczarkowego farszu, zlep brzegi i uformuj wałek. Obtocz go w mące i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju.

Pozostałym farszem możesz obsypać de volaille i ozdobić talerz. To danie doskonale smakuje z surówką z kiszonej kapusty.

Przepis pochodzi z książki "Misa mocy":

Fragment książki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje