De volaille z kaszy jaglanej z pieczarkami
Wegańska wersja popularnego dania zaskakuje smakiem. Wypróbuj przepis z książki "Misa mocy", a kotleciki w takiej wersji na stałe zagoszczą w twoim menu.

Składniki
- ciasto:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 łyżki łupiny babki jajowatej
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- szczypta soli
- olej do smażenia
- mąka kukurydziana lub z ciecierzycy do obtaczania kotletów
- farsz:
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- kilka gałązek świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę dokładnie wypłucz i ugotuj do miękkości w wodzie w proporcji 1:2. Po ugotowaniu przykryj i odstaw do przestygnięcia.
W czasie gdy kasza się gotuje, przygotuj farsz. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Smaż je na rozgrzanym oleju, aż cebula się zeszkli. Dodaj pokrojone w drobną kostkę pieczarki i przyprawy (jeżeli używasz świeżego tymianku, drobno posiekaj listki).
Smaż około 10-15 minut. Po usmażeniu odstaw do wystygnięcia.
Do lekko ciepłej kaszy dodaj mąkę z ciecierzycy, łupinę babki jajowatej i sól. Dokładnie zagniataj, aż składniki się połączą. Uformuj kulę i odstaw na 15 minut, żeby ciasto się skleiło.
Po tym czasie podziel ciasto na osiem równych części i uformuj z nich kulki. Każdą z kulek rozgnieć palcami, aż powstanie w miarę cienki, okrągły placek. Na placek wyłóż 1½-2 łyżeczki pieczarkowego farszu, zlep brzegi i uformuj wałek. Obtocz go w mące i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
Pozostałym farszem możesz obsypać de volaille i ozdobić talerz. To danie doskonale smakuje z surówką z kiszonej kapusty.
Przepis pochodzi z książki "Misa mocy":
