Reklama

Reklama

De volaille z kurczaka

Klasyczne danie, które smakuje niemal każdemu

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • kostka sera śmietankowego topionego
  • 1/4 kostki masła
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • jajko do panierowania kotletów
  • bułka tarta
  • olej do głębokiego smażenia
  • wykałaczki

Reklama

Przygotowanie:

Mięso umyj, osusz. Pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Każdy lekko rozbij przez folię, aby nie rozerwać mięsa. Oprósz je lekko solą i pieprzem, nakryj i odstaw w chłodne miejsce. Przygotuj farsz do kotletów: pokrój topiony serek, drobniutko posiekaj natkę. Oba składniki włóż do miski. Dodaj masło i utrzyj całość na gładki krem. Wsyp starty żółty ser, wymieszaj, przypraw solą oraz pieprzem.

Na każdy plaster mięsa połóż trochę farszu. Zwiń w rulon i zepnij wykałaczką. Na talerzu roztrzep jajko, na drugi talerz wsyp bułkę tartą. Każdy kotlet zanurzaj w jajko, potem w bułce tartej.

W małym, ale głębokim rondelku rozgrzej 250 ml oleju. Na gorący tłuszcz kładź porcjami przygotowane kotlety i smaż na złoty kolor.

Wyjmij łyżką cedzakową, ułóż na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty. Podaj z ziemniakami, frytkami oraz sezonową surówką.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje