De volaille z kurczaka
Klasyczne danie, które smakuje niemal każdemu
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- kostka sera śmietankowego topionego
- 1/4 kostki masła
- pół pęczka natki pietruszki
- 2-3 łyżki startego żółtego sera
- sól, pieprz
- jajko do panierowania kotletów
- bułka tarta
- olej do głębokiego smażenia
- wykałaczki
Przygotowanie:
Mięso umyj, osusz. Pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Każdy lekko rozbij przez folię, aby nie rozerwać mięsa. Oprósz je lekko solą i pieprzem, nakryj i odstaw w chłodne miejsce. Przygotuj farsz do kotletów: pokrój topiony serek, drobniutko posiekaj natkę. Oba składniki włóż do miski. Dodaj masło i utrzyj całość na gładki krem. Wsyp starty żółty ser, wymieszaj, przypraw solą oraz pieprzem.
Na każdy plaster mięsa połóż trochę farszu. Zwiń w rulon i zepnij wykałaczką. Na talerzu roztrzep jajko, na drugi talerz wsyp bułkę tartą. Każdy kotlet zanurzaj w jajko, potem w bułce tartej.
W małym, ale głębokim rondelku rozgrzej 250 ml oleju. Na gorący tłuszcz kładź porcjami przygotowane kotlety i smaż na złoty kolor.
Wyjmij łyżką cedzakową, ułóż na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty. Podaj z ziemniakami, frytkami oraz sezonową surówką.