Delikatne awokado z ciecierzycą
Samo zdrowie!

Składniki
- 2 średnio miękkie awokado
- 1 puszka ciecierzycy (lub 1 szkl. wcześniej ugotowanej ciecierzycy)
- 1 mały ogórek sałatkowy
- 1 duża garść pomidorków koktajlowych
- 8 łyżeczek pasty sezamowej
- 2 gałązki mięty qsok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Awokado umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę. Miąższ oprósz solą i pieprzem. Ułóż przecięciem na mocno rozgrzanym grillu i piecz ok. 5 min. Ostrożnie zdejmij i ułóż przecięciem ku górze. 2. Ciecierzycę osącz z zalewy i przepłucz na sicie pod bieżącą wodą. Poczekaj, aż ocieknie. Pomidorki opłucz, osusz, pokrój w ćwiartki. Ogórek obierz, pokrój w kostkę. Miętę opłucz, osusz, oderwij listki. Połowę posiekaj, resztę odłóż do ozdoby. W miseczce wymieszaj pomidory ogórki, posiekaną miętę i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce. 3. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć ciecierzycę i smaż 5 min. Dodaj sos sojowy oraz miód i jeszcze chwilę razem smaż. Dopraw pieprzem. 4. Ugrillowane awokado napełnij ciecierzycą i polej pastą sezamową. Podawaj z przygotowaną sałatką, udekoruj listkami mięty. Pastę sezamową możesz zrobić sama: 1 szkl. ziaren sezamu upraż na złoto na suchej patelni. Zmiksuj z 2 łyżkami oleju na pastę. Gotowe