Delikatne awokado z ciecierzycą

Samo zdrowie!

Awokado nadziewane
Awokado nadziewane123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Awokado umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę. Miąższ oprósz solą i pieprzem. Ułóż przecięciem na mocno rozgrzanym grillu i piecz ok. 5 min. Ostrożnie zdejmij i ułóż przecięciem ku górze.      

2. Ciecierzycę osącz z zalewy  i przepłucz na sicie pod bieżącą wodą. Poczekaj, aż ocieknie. Pomidorki opłucz, osusz, pokrój w ćwiartki. Ogórek obierz, pokrój w kostkę. Miętę opłucz, osusz, oderwij listki. Połowę posiekaj, resztę odłóż do ozdoby. W miseczce wymieszaj pomidory ogórki, posiekaną miętę i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce. 

3. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć ciecierzycę i smaż 5 min. Dodaj sos sojowy oraz miód i jeszcze chwilę razem smaż. Dopraw pieprzem. 

4. Ugrillowane awokado napełnij ciecierzycą i polej pastą sezamową. Podawaj z przygotowaną sałatką, udekoruj listkami mięty. Pastę sezamową możesz zrobić  sama: 1 szkl. ziaren sezamu upraż  na złoto na suchej patelni. Zmiksuj z 2 łyżkami oleju na pastę. Gotowe

Zmysłowe smaki: Jak obrać i jeść awokadoInteria.tv
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas