Delikatne pierogi z dynią i twarogiem
Wykorzystaj sezon na dynię!
Składniki:
Do ciasta:
- 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szkl. wrzątku
- 4 łyżki stopionego masła
Do nadzienia:
- 35 dag upieczonego miąższu dyni
- 45 dag tłustego twarogu
- 1 ząbek czosnku, sól
- pieprz
- szczypta suszonego rozmarynu
- natka do dekoracji
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól, wodę oraz masło. Ze składników zagnieć gładkie ciasto pierogowe.
2. Odłóż trochę dyni i twarogu do dekoracji. Resztę dyni i sera przepuść przez maszynkę. Farsz przypraw do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i rozmarynem.
3. Ciasto cienko rozwałkuj. Z placka wytnij krążki lub kwadraty. Na każdy nałóż farsz. Złóż na pół. Zlep brzegi. Pierogi ugotuj w posolonym wrzątku. Wyjmij łyżką cedzakową.
Resztę twarogu pokrusz, a dynię – potnij w kosteczkę. Przygotowanymi składnikami posyp pierogi. Udekoruj natką.