Reklama

Reklama

Delikatne pierogi z dynią i twarogiem

Wykorzystaj sezon na dynię!

Składniki:

Do ciasta:

  • 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szkl. wrzątku
  • 4 łyżki stopionego masła

Do nadzienia:

  • 35 dag upieczonego miąższu dyni
  • 45 dag tłustego twarogu
  • 1 ząbek czosnku, sól
  • pieprz
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • natka do dekoracji

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól, wodę oraz masło. Ze składników zagnieć gładkie ciasto pierogowe.

2. Odłóż trochę dyni i twarogu do dekoracji. Resztę dyni i sera przepuść przez maszynkę. Farsz przypraw do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i rozmarynem.

Reklama

3. Ciasto cienko rozwałkuj. Z placka wytnij krążki lub kwadraty. Na każdy nałóż farsz. Złóż na pół. Zlep brzegi. Pierogi ugotuj w posolonym wrzątku. Wyjmij łyżką cedzakową.

Resztę twarogu pokrusz, a dynię – potnij w kosteczkę. Przygotowanymi składnikami posyp pierogi. Udekoruj natką.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: delikatne | Pierogi z dynią

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy