Delikatne pulpety z indyka i marchewki (po 8. miesiącu)

Obiad jest pyszny i bardzo dietetyczny, idealny dla dziecka i zrzucającej zbędne kilogramy mamy.

Pulpety z indyka i marchwi
Pulpety z indyka i marchwiRodzice w kuchni

Ugotowany ryż posiada nieco ponad 80 kcal w 100g, a ponadto ograniczając w diecie sól możesz pozbyć się 1-2 kg w ciągu 2 tygodni! Z podanych składników zrobisz 3-4 porcje pulpecików (mi wyszło 10 sztuk). Ugotowane pulpeciki polecam podzielić na porcje i zamrozić w odpowiednio przeznaczonym do tego pojemniku. Wówczas zyskasz na czasie, a w zamrażarce będzie czekał gotowy obiadek dla smyka.

Składniki:  

  •  200g fileta z indyka
  • 1 nieduża marchewka
  • pół szklanki ryżu
  • słodkie jabłko
  • łyżka masła lub oleju rzepakowego
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko (starszemu dziecku można dodać całe jajko)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:


  1. Marchewkę obierz i dokładnie umyj. Pokrój na 4 części i ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody.  
  2. Jabłko dokładnie umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na plastikowej tarce lub pokrój na drobne kawałeczki.
  3. W rondelku zagotuj szklankę wody, dodaj ryż, jabłko i masło lub olej. Całość gotuj 15-20 minut aż ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę. By się nie przypalił mieszaj od czasu do czasu, a w razie potrzeby podlej przegotowaną wodą.
  4. Mięso i ugotowaną marchewkę dokładnie zmiel. Do masy dodaj jajko i mąkę, dokładnie wymieszaj i uformuj kuleczki. 
  5. W garnuszku zagotuj wodę z odrobiną soli. Pulpeciki wrzucaj na wrzątek i gotuj około 15 minut.
Rodzice w kuchni
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas