Delikatne pulpety z indyka i marchewki (po 8. miesiącu)

Pulpety z indyka i marchwi
Pulpety z indyka i marchwiRodzice w kuchni
  •  200g fileta z indyka
  • 1 nieduża marchewka
  • pół szklanki ryżu
  • słodkie jabłko
  • łyżka masła lub oleju rzepakowego
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko (starszemu dziecku można dodać całe jajko)
  • szczypta soli
  1. Marchewkę obierz i dokładnie umyj. Pokrój na 4 części i ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody.  
  2. Jabłko dokładnie umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na plastikowej tarce lub pokrój na drobne kawałeczki.
  3. W rondelku zagotuj szklankę wody, dodaj ryż, jabłko i masło lub olej. Całość gotuj 15-20 minut aż ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę. By się nie przypalił mieszaj od czasu do czasu, a w razie potrzeby podlej przegotowaną wodą.
  4. Mięso i ugotowaną marchewkę dokładnie zmiel. Do masy dodaj jajko i mąkę, dokładnie wymieszaj i uformuj kuleczki. 
  5. W garnuszku zagotuj wodę z odrobiną soli. Pulpeciki wrzucaj na wrzątek i gotuj około 15 minut.