Delikatne szaszłyki z klopsikami dla dzieci

Składniki na 4-5 porcje. Przygotowanie: ok. 20 minut (+ chłodzenie); pieczenie: ok. 20 minut. Porcja: 480 kcal.

Delikatne szaszłyki z klopsikami dla dzieci
Delikatne szaszłyki z klopsikami dla dzieci©123RF/PICSEL

Dymki oczyść, odkrój szczypior (możesz dodać go do sałatki lub sosu do szaszłyków). Cebulki posiekaj i dodaj do mięsa. Wsyp tyle bułki tartej, aby po wyrobieniu powstała zwarta masa mięsna.

Wbij jajko. Dopraw przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i resztą przypraw. Wyrób masę, przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut.

Łyżką nabieraj mięso i zwilżonymi dłońmi formuj klopsiki o wielkości zbliżonej do pomidorków. Pokrój paprykę na kwadraty i cebulę na ćwiartki.

Nadziej klopsiki wraz z warzywami na namoczone patyczki. Szaszłyki posmaruj olejem i ułóż na blasze lub tacce. Piecz ok. 20 min, obracając.

Jak zrobić szwedzkie klopsiki? Prosty przepisInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas