Delikatne szaszłyki z klopsikami dla dzieci
Składniki na 4-5 porcje. Przygotowanie: ok. 20 minut (+ chłodzenie); pieczenie: ok. 20 minut. Porcja: 480 kcal.
Dymki oczyść, odkrój szczypior (możesz dodać go do sałatki lub sosu do szaszłyków). Cebulki posiekaj i dodaj do mięsa. Wsyp tyle bułki tartej, aby po wyrobieniu powstała zwarta masa mięsna.
Wbij jajko. Dopraw przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i resztą przypraw. Wyrób masę, przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut.
Łyżką nabieraj mięso i zwilżonymi dłońmi formuj klopsiki o wielkości zbliżonej do pomidorków. Pokrój paprykę na kwadraty i cebulę na ćwiartki.
Nadziej klopsiki wraz z warzywami na namoczone patyczki. Szaszłyki posmaruj olejem i ułóż na blasze lub tacce. Piecz ok. 20 min, obracając.