Delikatne szaszłyki z klopsikami dla dzieci
Składniki na 4-5 porcje. Przygotowanie: ok. 20 minut (+ chłodzenie); pieczenie: ok. 20 minut. Porcja: 480 kcal.

Składniki
- 2 małe dymki
- 500 g mielonego mięsa
- bułka tarta
- jajko
- 2 ząbki czosnku
- kilka pomidorków koktajlowych
- żółta duża papryka
- czerwona cebulka
- olej
- sól
- pieprz
- mielona słodka papryka
- suszona natka pietruszki
- majeranek
Dymki oczyść, odkrój szczypior (możesz dodać go do sałatki lub sosu do szaszłyków). Cebulki posiekaj i dodaj do mięsa. Wsyp tyle bułki tartej, aby po wyrobieniu powstała zwarta masa mięsna.Wbij jajko. Dopraw przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i resztą przypraw. Wyrób masę, przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut.Łyżką nabieraj mięso i zwilżonymi dłońmi formuj klopsiki o wielkości zbliżonej do pomidorków. Pokrój paprykę na kwadraty i cebulę na ćwiartki.Nadziej klopsiki wraz z warzywami na namoczone patyczki. Szaszłyki posmaruj olejem i ułóż na blasze lub tacce. Piecz ok. 20 min, obracając.