Deser jogurtowo-kokosowy
Taki deser można polać musem z mrożonych owoców lub frużeliną. Będzie smakował jeszcze lepiej. Smacznego!
Składniki na 6 porcji:
Na piankę:
- 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 50 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
Na sos:
- 11 dag cukru
- 30 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 30 ml mleka 3,2 proc.
- 4 dag masła
Przygotowanie:
1. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody, przestudź. Do miski włóż jogurt, dodaj cukier puder oraz wiórki kokosowe, dokładnie wymieszaj. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno. Przełóż do jogurtu, delikatnie wymieszaj. Żelatynę połącz z 2 łyżkami masy jogurtowo-śmietanowej. Cienką strużką przelej ją do miski z masą, delikatnie wymieszaj mikserem na małych obrotach.
2. Do dużej foremki lub kilku mniejszych przelej przygotowaną masę, wierzch wyrównaj łyżką. Wstaw do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc), by masa dobrze stężała.
3. Przygotuj sos. Do rondelka wsyp cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż się roztopi i zbrązowieje. Garnek zestaw z ognia. Ciągle mieszając trzepaczką, cienkim strumieniem wlej mleko oraz śmietankę. Ponownie podgrzej, intensywnie mieszając trzepaczką, a gdy całość zacznie wrzeć, dodaj masło. Podgrzewaj jeszcze kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolity sos.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 230 kilokalorii