Deser z galaretką
Jest orzeźwiający i pyszny! Zrób taki deser dla całej rodziny.
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodajemy kawałki masła, cukier puder, jajo, cukier waniliowy i szczyptę soli, siekamy nożem, a następnie krótko zagniatamy, by składniki się połączyły. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Pomarańcze i grejpfruty obieramy, dzielimy na cząstki, z których całkowicie usuwamy białą skórkę. Sok zagotowujemy z 50 g cukru i rozpuszczamy w nim galaretkę, odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim blachę do tarty łącznie z brzegami, które powinny lekko wystawać za krawędź. Pieczemy 15-20 minut w 200º C na jasnozłoty kolor, studzimy. Na ciasto wykładamy na przemian cząstki pomarańczy i grejpfruta, by utworzyły wzór rozety. Zalewamy gęstniejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.