Deser z galaretką

Jest orzeźwiający i pyszny! Zrób taki deser dla całej rodziny.

Idealne na lato
Idealne na lato 123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodajemy kawałki masła, cukier puder, jajo, cukier waniliowy i szczyptę soli, siekamy nożem, a następnie krótko zagniatamy, by składniki się połączyły. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Pomarańcze i grejpfruty obieramy, dzielimy na cząstki, z których całkowicie usuwamy białą skórkę. Sok zagotowujemy z 50 g cukru i rozpuszczamy w nim galaretkę, odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto wałkujemy i wykładamy nim blachę do tarty łącznie z brzegami, które powinny lekko wystawać za krawędź. Pieczemy 15-20 minut w 200º C na jasnozłoty kolor, studzimy.  Na ciasto wykładamy na przemian cząstki pomarańczy i grejpfruta, by utworzyły wzór rozety. Zalewamy gęstniejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. 

Dziecinnie proste ciasto bez pieczenia - bananowiec z galaretkamiInteria Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas