Deser z gruszki
Nie masz pomysłu na smaczny deser? Proponujemy gruszkę. Gruszka to owoc wspomagający trawienie i przeciwdziałający zaparciom. Obniża również ciśnienie krwi. Delektujmy się więc jej walorami i smakowymi, i zdrowotnymi.
Składniki:
- 1 ugotowana gruszka
- 1 czekolada mleczna
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka suszonych żurawin
żwirek:
- 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich
- 1 łyżka migdałów krojonych
- 1 łyżka orzechów pistacjowych
- 2 łyżki ziarna sezamowego
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 2 łyżki ziaren słonecznika
Sposób przygotowania:
Gruszkę podzielić na dwie połówki, ugotować w małej ilości wody z cukrem. Wszystkie składniki żwirku bardzo drobno posiekać, przełożyć na patelnię i prażyć na złoty kolor. Ostudzona gruszkę odsączyć na sicie. Do salaterek nasypać ostudzonego żwirku, dodać suszone żurawiny, wymieszać, na całości ułożyć gruszkę. Stopić czekoladę, dodając mleko. Polać całość, podawać na ciepło lub zimno. Można udekorować bitą śmietaną.