Deserek waniliowy
Łatwe, 2 porcje. Przepis z książki Julity Bator "Zamień chemię na jedzenie".
Składniki:
- 2 łyżeczki żelatyny
- 250 g jogurtu naturalnego domowego lub ze sklepu (bez mleka w proszku)
- 4 łyżeczki cukru waniliowego (ze sklepu z prawdziwą wanilią, lub domowego)
- 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
Przygotowanie:
1. Rozrobić żelatynę według przepisu i lekko ostudzić.
2. Jogurt zmiksować z cukrem waniliowym i miodem lub syropem.
3. Do jogurtu wlewać po odrobinie żelatynę, cały czas miksując.
4. Deserek chłodzić w lodówce, aż zgęstnieje.
Przepis pochodzi z książki Julity Bator "Zamień chemię na jedzenie".
Julita Bator, mama trójki dzieci, przez długi czas była pewna, że jej maluchy urodziły się chorowite i nigdy nie uda się im uniknąć częstych wizyt u lekarza ani masy antybiotyków.
Zanim weszła na drogę dobrego żywienia, przez kilka lat szukała wraz z mężem przyczyny częstych infekcji swoich dzieci, odwiedzając alergologa, laryngologa, endokrynologa, immunologa i gastrologa.
Nie przekonywała jej opinia lekarza pediatry, który twierdził, że "dziesięć infekcji w roku u dziecka to stan normalny". W pamięci miała swoje dzieciństwo, które bynajmniej nie upłynęło na kuracjach antybiotykowych i sterydowych. Okazało się jednak, że wystarczy zmienić sposób odżywiania - jedzenie naprawdę może leczyć.
Zdecydowała się z całą rodziną na eksperyment żywieniowy i zrezygnowała z kupowania szkodliwie przetworzonej żywności. Produkty nie potraktowane chemią, ekologiczne, które są po prostu jedzeniem, a nie tylko jedzenie udają, rozwiązały kwestię wielu chorób i stresów.