Reklama

Reklama

Desery dla aktywnych

Potrzebny ci zastrzyk energii i solidna porcja zdrowych słodyczy? Oto przepisy dla ciebie!

Daktylowa czekolada

Czas przyrządzenia: ok. 25 min + moczenie i chłodzenie
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 niepełna szkl. suszonych daktyli
  • 15 dag oleju kokosowego
  • 2 łyżki karobu albo ciemnego kakao
  • po 1/2 szkl. pistacji i suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

1. Daktyle zalej wodą  i odstaw na 5 godzin do namoczenia. Im dłużej będziesz moczyć daktyle, tym łatwiej potem będzie  je zmiksować.

Reklama

2. Olej lekko podgrzej, by stał się płynny. Namoczone daktyle odciśnij. Przełóż do malaksera. Dołóż olej kokosowy. Wsyp karob (ew. kakao). Zmiksuj na gładką masę. Wymieszaj z połową pistacji oraz żurawiny.

3. Foremkę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj masę. Wierzch posyp pozostałymi pistacjami i żurawiną. Bakalie lekko wciśnij w czekoladę. Wstaw ją na 4-5 godzin do lodówki albo na 30 minut do zamrażalnika.

Rada kucharza

Jeśli nie masz czasu na długie moczenie daktyli, zalej je wrzątkiem i gotuj, aż owoce będą miękkie i wyparuje prawie cały płyn.

Dowiedz się więcej na temat: desery

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje