Desery dla aktywnych
Potrzebny ci zastrzyk energii i solidna porcja zdrowych słodyczy? Oto przepisy dla ciebie!

Daktylowa czekolada
Składniki
- 1 niepełna szkl. suszonych daktyli
- 15 dag oleju kokosowego
- 2 łyżki karobu albo ciemnego kakao
- po 1/2 szkl. pistacji i suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
1. Daktyle zalej wodą i odstaw na 5 godzin do namoczenia. Im dłużej będziesz moczyć daktyle, tym łatwiej potem będzie je zmiksować.
2. Olej lekko podgrzej, by stał się płynny. Namoczone daktyle odciśnij. Przełóż do malaksera. Dołóż olej kokosowy. Wsyp karob (ew. kakao). Zmiksuj na gładką masę. Wymieszaj z połową pistacji oraz żurawiny.
3. Foremkę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj masę. Wierzch posyp pozostałymi pistacjami i żurawiną. Bakalie lekko wciśnij w czekoladę. Wstaw ją na 4-5 godzin do lodówki albo na 30 minut do zamrażalnika.
Rada kucharza
Jeśli nie masz czasu na długie moczenie daktyli, zalej je wrzątkiem i gotuj, aż owoce będą miękkie i wyparuje prawie cały płyn.
Morelowe kulki mocy

Składniki
- 2 szkl. różnych orzechów (arachidowe, laskowe, nerkowce, migdały)
- 2 szkl. suszonych moreli
- 1/2 szkl. płatków owsianych (błyskawicznych)
- 2/3 szkl. pestek słonecznika, dyni, siemienia lnianego, chia
Sposób przygotowania:
1. Orzechy zalej w miseczce zimną wodą i odstaw na 2 godziny do namoczenia.
2. Do osobnej miseczki wsyp morele. Zalej je ciepłą wodą i odstaw na 20-30 minut, by spęczniały. Jeśli używasz nasion chia, także mocz je przez 30 minut. Namoczone składniki dobrze odciśnij i przełóż do malaksera. Dodaj płatki owsiane oraz nasiona i pestki. Zmiksuj je na gładką masę. Przełóż ją do miseczki i włóż na godzinę do lodówki, by stężała.
3. Nabieraj porcje schłodzonej masy i formuj kulki wielkości włoskiego orzecha. Ewentualnie obtocz je w sezamie.
Rada kucharza
Masa na kulki wyszła zbyt rzadka? Łatwo zagęścisz ją, dodając więcej zmiksowanych płatków owsianych albo trochę mąki migdałowej.
Wegańska bajaderka

Składniki
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki syropu daktylowego lub miodu
- 5 wegańskich herbatników
- 4 łyżki orzechów włoskich
- 3 łyżki rodzynek
- skórka starta z 1/2 pomarańczy
Sposób przygotowania:
1. Ciecierzycę przełóż na sitko, poczekaj, aż ocieknie z zalewy. Potem zmiksuj razem z masłem orzechowym oraz syropem daktylowym albo miodem. Herbatniki drobno pokrusz. Orzechy grubo posiekaj.
2. Okruszki ciastek i orzechy dodaj do masy z ciecierzycy razem z kakao, rodzynkami oraz skórką pomarańczową. Składniki dokładnie wymieszaj.
3. Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj z masy grubszy wałeczek. Zawiń go w pergamin albo folię spożywczą. Włóż na trzy godziny do lodówki. Pokrój w plasterki.
Rada kucharza
Z miksowaniem ciecierzycy najlepiej poradzi sobie malakser. Jeśli używasz ręcznego blendera, miksując, rób przerwy, by go nie uszkodzić.
Proteinowe batony

Składniki
- 1 i 1/2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szkl. płatków jaglanych
- 1/2 szkl. płatków owsianych
- 1 duży banan
- 2 miarki (po 100 ml) białka serwatkowego albo odżywki proteinowej dla sportowców w proszku
- 1 szkl. ziaren sezamu, pestek dyni, płatków migdałowych, rodzynek
- stewia do smaku
Sposób przygotowania:
1. Banan obierz, wrzuć do malaksera. Dodaj kaszę jaglaną oraz płatki jaglane i owsiane. Zmiksuj. Dodaj białko serwatkowe (ew. odżywkę proteinową) i 1-2 łyżki wody. Zmiksuj. Masa powinna przypominać ciasto ucierane. Posłodź stewią.
2. Do przygotowanej masy wrzuć rodzynki, sezam, oraz pestki dyni i płatki migdałowe. Dobrze wymieszaj. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj masę. Piecz 20 minut w 180 st. Placek potnij na batony. Odłóż je do wystudzenia.
Rada kucharza
Przed gotowaniem kaszę jaglaną przelej kilkakrotnie wrzątkiem. Dzięki temu pozbędziesz się jej gorzkiego posmaku.