Desery z czekoladową nutą
Przepyszne desery, które przygotujesz bez trudu!

Pudding z chałki z migdałami
Składniki
- 200 g dżemu np. czekodżemu Łowicz Truskawka z belgijską czekoladą
- 1 czerstwa chałka
- 2 jajka
- 120 ml mleka
- 2 łyżki jogurtu
- 2-3 truskawki
- 2 łyżki płatków migdałów
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Chałkę pokrój na kromki o grubości ok. 1 cm. Jajka roztrzep z mlekiem i jogurtem. Każdą kromkę obtocz w jajecznej mieszance, po czym na każdej rozsmaruj łyżeczkę czekodżemu. W jednej dużej formie do pieczenia (26 cm średnicy) lub w 4 małych (8-10 cm średnicy), ułóż namoczone i posmarowane czekodżemem kromki. Posyp je płatkami migdałów i dodaj truskawki pokrojone w mniejsze kawałki. Zapiekaj ok. 20 minut w 180 stopniach. Podawaj na ciepło.

Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
Składniki
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki krupczatki
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- 1 słoiczek dżemu np. czekodżemu Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą
- 250 g ricotty
- 1 jajko
- 1 duża brzoskwinia
Sposób przygotowania
Obie mąki przesiej, po czym posiekaj je z masłem. Dodaj żółtko i śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ricottę zmiksuj z jajkiem. Brzoskwinię umyj, pozbądź się pestki i pokrój owoc w półplasterki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Na środek nałóż ricottę, a na nią dżem, zostawiając wolny ok. 1 cm margines ciasta, który później zawiń do środka. Na części nadzienia ułóż plasterki brzoskwini. Przełóż tartę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej mięty.