Reklama

Reklama

Desery z czekoladową nutą

Przepyszne desery, które przygotujesz bez trudu!

Pudding z chałki z migdałami

Składniki

  • 200 g dżemu np. czekodżemu Łowicz Truskawka z belgijską czekoladą
  • 1 czerstwa chałka
  • 2 jajka
  • 120 ml mleka
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2-3 truskawki
  • 2 łyżki płatków migdałów

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Chałkę pokrój na kromki o grubości ok. 1 cm. Jajka roztrzep z mlekiem i jogurtem. Każdą kromkę obtocz w jajecznej mieszance, po czym na każdej rozsmaruj łyżeczkę czekodżemu. W jednej dużej formie do pieczenia (26 cm średnicy) lub w 4 małych (8-10 cm średnicy), ułóż namoczone i posmarowane czekodżemem kromki. Posyp je płatkami migdałów i dodaj truskawki pokrojone w mniejsze kawałki. Zapiekaj ok. 20 minut w 180 stopniach. Podawaj na ciepło.


Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz

Składniki

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 słoiczek dżemu np. czekodżemu Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą
  • 250 g ricotty
  • 1 jajko
  • 1 duża brzoskwinia

Sposób przygotowania

Obie mąki przesiej, po czym posiekaj je z masłem. Dodaj żółtko i śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ricottę zmiksuj z jajkiem. Brzoskwinię umyj, pozbądź się pestki i pokrój owoc w półplasterki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Na środek nałóż ricottę, a na nią dżem, zostawiając wolny ok. 1 cm margines ciasta, który później zawiń do środka. Na części nadzienia ułóż plasterki brzoskwini. Przełóż tartę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej mięty.

Reklama

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje