Desery z dziwnych odmian znanych owoców
Łączą nowe nuty smakowe z dobrze znanymi. Podpowiadamy, jak przyrządzić z nich desery bardziej oryginalne niż zwykle.

Niektóre kupimy w hipermarketach, ale większość dostępna jest tylko u rolników na dużych targowiskach. Jemy je tak samo jak odmiany czy krzyżówki owoców, od których pochodzą - surowe - a także możemy robić z nich przetwory czy dodawać do ciast. Dzięki temu, że mają ciekawe połączenia smakowe, łatwo zrobimy z nich wykwintne, a zarazem proste desery.
Czerwona gruszka Jest większa niż pospolita gruszka. Ma słodko-winny gruszkowy smak. Dobrze smakuje z winem. Pokrojoną gotujemy 20 min w szklance czerwonego wina i łyżeczce przypraw do piernika.
Brzoskwinia lodowa Wygląda jak prawie biała brzoskwinia. Ma delikatny smak. Idealna do grillowania.Kroimy owoc na plastry i smarujemy oliwą. Grillujemy z obu stron na patelni. Polewamy miodem.

Biała truskawka
Wygląda jak mała, niedojrzała (ale bez zielonkawego nalotu) truskawka. Ma truskawkowo-ananasowy smak. Idealnie pasuje do białej czekolady. Tabliczkę białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Każdą truskawkę nadziewamy na wykałaczkę i obtaczamy w czekoladzie. Układamy na papierze do pieczenia i chłodzimy w lodówce ok. godzinę. Mandarynkogrejpfrut Wygląda jak mandarynka z dzióbkiem. Ma madarynkowo-cytrynowy smak. Świetna do serników, tart czy zapiekana w naleśnikach (10 min w 180 st).Jabłkogruszka Wygląda jak złote jabłko z brązowymi cętkami. Ma orzeźwiający smak. Najlepsza schłodzona, skropioną sokiem z limonki i z serkiem mascarpone.

Porzeczkoagrest
Przypomina agrest. Ma kwaskowo-słodki smak. Doskonały w postaci schłodzonego musu przekładanego warstwami z jogurtem greckim.
Śliwobrzoskwinia Wygląda jak duża, karminowa śliwka. Ma smak śliwki z nutą gruszki i czereśni. Pyszna zapiekana z kruszonką (pokrojone owoce posypujemy startym ciastem kruchym, pieczemy 40 min. w 180 st.).
Malinojeżyna Mają kształt jeżyn i kolor malin. Jest słodko-kwaśna. Idealna do sorbetów. 2 szkl. owoców zamrażamy. Miksujemy z bananem i 4 łyżkami oleju kokosowego. Dekorujemy miętą.Czereśniowiśnia Ma błyszczące, bordowe owoce. Jest słodka. Dobra na kisiel. 10 dag owoców, po 2 łyżki wody i cukru oraz 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej podgrzewamy aż powstanie żel