Desery z dziwnych odmian znanych owoców
Łączą nowe nuty smakowe z dobrze znanymi. Podpowiadamy, jak przyrządzić z nich desery bardziej oryginalne niż zwykle.
Niektóre kupimy w hipermarketach, ale większość dostępna jest tylko u rolników na dużych targowiskach. Jemy je tak samo jak odmiany czy krzyżówki owoców, od których pochodzą - surowe - a także możemy robić z nich przetwory czy dodawać do ciast. Dzięki temu, że mają ciekawe połączenia smakowe, łatwo zrobimy z nich wykwintne, a zarazem proste desery.
Czerwona gruszka
Jest większa niż pospolita gruszka.
Ma słodko-winny gruszkowy smak.
Dobrze smakuje z winem.
Pokrojoną gotujemy 20 min w szklance czerwonego wina i łyżeczce przypraw do piernika.
Brzoskwinia lodowa
Wygląda jak prawie biała brzoskwinia.
Ma delikatny smak. Idealna do grillowania.
Kroimy owoc na plastry i smarujemy oliwą. Grillujemy z obu stron na patelni. Polewamy miodem.
Biała truskawka
Wygląda jak mała, niedojrzała (ale bez zielonkawego nalotu) truskawka.
Ma truskawkowo-ananasowy smak.
Idealnie pasuje do białej czekolady.
Tabliczkę białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Każdą truskawkę nadziewamy na wykałaczkę i obtaczamy w czekoladzie. Układamy na papierze do pieczenia i chłodzimy w lodówce ok. godzinę.
Mandarynkogrejpfrut
Wygląda jak mandarynka z dzióbkiem.
Ma madarynkowo-cytrynowy smak. Świetna do serników, tart czy zapiekana w naleśnikach (10 min w 180 st).
Jabłkogruszka
Wygląda jak złote jabłko z brązowymi cętkami.
Ma orzeźwiający smak.
Najlepsza schłodzona, skropioną sokiem z limonki i z serkiem mascarpone.
Porzeczkoagrest
Przypomina agrest.
Ma kwaskowo-słodki smak.
Doskonały w postaci schłodzonego musu przekładanego warstwami z jogurtem greckim.
Śliwobrzoskwinia
Wygląda jak duża, karminowa śliwka.
Ma smak śliwki z nutą gruszki i czereśni.
Pyszna zapiekana z kruszonką (pokrojone owoce posypujemy startym ciastem kruchym, pieczemy 40 min. w 180 st.).
Malinojeżyna
Mają kształt jeżyn i kolor malin.
Jest słodko-kwaśna. Idealna do sorbetów.
2 szkl. owoców zamrażamy. Miksujemy z bananem i 4 łyżkami oleju kokosowego. Dekorujemy miętą.
Czereśniowiśnia
Ma błyszczące, bordowe owoce.
Jest słodka.
Dobra na kisiel.
10 dag owoców, po 2 łyżki wody i cukru oraz 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej podgrzewamy aż powstanie żel