Desery z dziwnych odmian znanych owoców

Łączą nowe nuty smakowe z dobrze znanymi. Podpowiadamy, jak przyrządzić z nich desery bardziej oryginalne niż zwykle.

Czerwone gruszki w winie to znakomity pomysł na jesienny deser
Czerwone gruszki w winie to znakomity pomysł na jesienny deser123RF/PICSEL

Niektóre kupimy w hipermarketach, ale większość dostępna jest tylko u rolników na dużych targowiskach. Jemy je tak samo jak odmiany czy krzyżówki owoców, od których pochodzą - surowe - a także możemy robić z nich przetwory czy dodawać do ciast. Dzięki temu, że mają ciekawe połączenia smakowe, łatwo zrobimy z nich wykwintne, a zarazem proste desery.

Czerwona gruszka

Jest większa niż pospolita gruszka.

Ma słodko-winny gruszkowy smak.

Dobrze smakuje z winem. 

Pokrojoną gotujemy 20 min w szklance czerwonego wina i łyżeczce przypraw do piernika.

Brzoskwinia lodowa

Wygląda jak prawie biała brzoskwinia. 

Ma delikatny smak. Idealna do  grillowania.

Kroimy owoc na plastry i smarujemy oliwą. Grillujemy z obu stron na patelni. Polewamy miodem.

Biała brzoskwinia świetnie nadaje się na grilla
Biała brzoskwinia świetnie nadaje się na grilla123RF/PICSEL

Biała truskawka

Wygląda jak mała, niedojrzała (ale bez  zielonkawego nalotu) truskawka.

Ma truskawkowo-ananasowy smak. 

Idealnie pasuje do białej czekolady.

Tabliczkę białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Każdą truskawkę nadziewamy na wykałaczkę i obtaczamy w czekoladzie. Układamy na papierze do pieczenia i chłodzimy w lodówce ok. godzinę.  

Mandarynkogrejpfrut

Wygląda jak mandarynka z dzióbkiem.

Ma madarynkowo-cytrynowy smak. Świetna do serników, tart czy zapiekana w naleśnikach (10 min w 180 st).

Jabłkogruszka

Wygląda jak złote jabłko z brązowymi cętkami.

Ma orzeźwiający smak.

Najlepsza schłodzona, skropioną sokiem z limonki i z serkiem mascarpone.

Śliwobrzoskwinia będzie pyszna po zapieczeniu z kruszonką
Śliwobrzoskwinia będzie pyszna po zapieczeniu z kruszonką123RF/PICSEL

Porzeczkoagrest

Przypomina agrest. 

Ma kwaskowo-słodki smak.

Doskonały w postaci schłodzonego musu przekładanego warstwami z jogurtem greckim.

Śliwobrzoskwinia

Wygląda jak duża, karminowa śliwka. 

Ma smak śliwki z nutą gruszki i czereśni.

Pyszna zapiekana z kruszonką (pokrojone owoce posypujemy startym ciastem kruchym, pieczemy 40 min. w 180 st.).

Malinojeżyna

Mają kształt jeżyn i kolor malin.

Jest słodko-kwaśna. Idealna do sorbetów.

2 szkl. owoców zamrażamy. Miksujemy z bananem i 4 łyżkami oleju kokosowego. Dekorujemy miętą.

Czereśniowiśnia

Ma błyszczące, bordowe owoce.

Jest słodka.

Dobra na kisiel.

10 dag owoców, po 2 łyżki wody i cukru oraz 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej podgrzewamy aż powstanie żel

100 rad
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas