Desery z truskawkami
Dodaj truskawki do ciasta, a poczujesz smak zbliżającego się lata!

Torcik z truskawkami
Składniki
- ciasto
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- krem
- 50 dag serka mascarpone
- 400 ml śmietany 36 proc.
- 1/2 szkl. cukru pudru
- ziarna z 1 laski wanilii
- 80 dag truskawek
- herbata do nasączenia
Sposób przygotowania
1. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodawaj małymi partiami cukier. Następnie wmieszaj po jednym żółtku. Mąki przesiej. Za pomocą szpatułki połącz z masą. Przelej do tortownicy wyłożonej papierem. Piecz 50 min w temp. 170°C. Wystudź i przekrój na 3 blaty. 2. Kremówkę ubij, dodaj mascarpone, wanilię i cukier puder. Blaty nasącz herbatą. Przełóż kremem i pokrojonymi truskawkami.

Czekoladowa lawa
Składniki
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 6 dag mlecznej czekolady
- 14 dag masła
- pół szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 duże jajka
- 3 duże żółtka
- cukier wanilinowy
- opcjonalnie: 2 łyżki likieru pomarańczowego
- truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Naczynia do zapiekania (kokilki) wysmaruj masłem, oprósz mąką. Masło i oba rodzaje czekolady (połamane) włóż do garnuszka. Podgrzewaj na małym ogniu, by składniki się roztopiły i połączyły. 2. Gdy masa trochę ostygnie (powinna być ciepła, ale nie gorąca), przelej ją do miski, a następnie dodaj mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Zmiksuj do połączenia. Wrzuć jajka i żółtka i ponownie zmiksuj. 3. Gotową masę rozdziel pomiędzy naczynia do zapiekania. Piecz 13 minut w temp. 200°C. Wierzch powinien być wypieczony, ale środek płynny. Wyjmij z piekarnika, odczekaj około minuty, przełóż na talerz. Podawaj na ciepło ze świeżymi owocami lub lodami.