Reklama

Reklama

Desery z truskawkami

Dodaj truskawki do ciasta, a poczujesz smak zbliżającego się lata!

Torcik z truskawkami

Składniki dla: 12 porcji

Składniki - ciasto

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki - krem

  • 50 dag serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 36 proc.
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • ziarna z 1 laski wanilii
  • 80 dag truskawek
  • herbata do nasączenia

Sposób przygotowania

1. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodawaj małymi partiami cukier. Następnie wmieszaj po jednym żółtku. Mąki przesiej. Za pomocą szpatułki połącz z masą. Przelej do tortownicy wyłożonej papierem. Piecz 50 min w temp. 170°C. Wystudź i przekrój na 3 blaty. 

2. Kremówkę ubij, dodaj mascarpone, wanilię i cukier puder. Blaty nasącz herbatą. Przełóż kremem i pokrojonymi truskawkami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje