Desery z truskawkami
Dodaj truskawki do ciasta, a poczujesz smak zbliżającego się lata!
Torcik z truskawkami
Sposób przygotowania
1. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodawaj małymi partiami cukier. Następnie wmieszaj po jednym żółtku. Mąki przesiej. Za pomocą szpatułki połącz z masą. Przelej do tortownicy wyłożonej papierem. Piecz 50 min w temp. 170°C. Wystudź i przekrój na 3 blaty.
2. Kremówkę ubij, dodaj mascarpone, wanilię i cukier puder. Blaty nasącz herbatą. Przełóż kremem i pokrojonymi truskawkami.
Czekoladowa lawa
Sposób przygotowania
1. Naczynia do zapiekania (kokilki) wysmaruj masłem, oprósz mąką. Masło i oba rodzaje czekolady (połamane) włóż do garnuszka. Podgrzewaj na małym ogniu, by składniki się roztopiły i połączyły.
2. Gdy masa trochę ostygnie (powinna być ciepła, ale nie gorąca), przelej ją do miski, a następnie dodaj mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Zmiksuj do połączenia. Wrzuć jajka i żółtka i ponownie zmiksuj.
3. Gotową masę rozdziel pomiędzy naczynia do zapiekania. Piecz 13 minut w temp. 200°C. Wierzch powinien być wypieczony, ale środek płynny. Wyjmij z piekarnika, odczekaj około minuty, przełóż na talerz. Podawaj na ciepło ze świeżymi owocami lub lodami.