Reklama

Reklama

Desery z truskawkami

Dodaj truskawki do ciasta, a poczujesz smak zbliżającego się lata!

Torcik z truskawkami

Składniki dla: 12 porcji

Składniki - ciasto

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki - krem

  • 50 dag serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 36 proc.
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • ziarna z 1 laski wanilii
  • 80 dag truskawek
  • herbata do nasączenia

Sposób przygotowania

1. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodawaj małymi partiami cukier. Następnie wmieszaj po jednym żółtku. Mąki przesiej. Za pomocą szpatułki połącz z masą. Przelej do tortownicy wyłożonej papierem. Piecz 50 min w temp. 170°C. Wystudź i przekrój na 3 blaty. 

2. Kremówkę ubij, dodaj mascarpone, wanilię i cukier puder. Blaty nasącz herbatą. Przełóż kremem i pokrojonymi truskawkami.

Czekoladowa lawa

Składniki dla: 6 sztuk

Składniki

  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 6 dag mlecznej czekolady
  • 14 dag masła
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 3 duże żółtka
  • cukier wanilinowy
  • opcjonalnie: 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Naczynia do zapiekania (kokilki) wysmaruj masłem, oprósz mąką. Masło i oba rodzaje czekolady (połamane) włóż do garnuszka. Podgrzewaj na małym ogniu, by składniki się roztopiły i połączyły. 

2. Gdy masa trochę ostygnie (powinna być ciepła, ale nie gorąca), przelej ją do miski, a następnie dodaj mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Zmiksuj do połączenia. Wrzuć jajka i żółtka i ponownie zmiksuj. 

3. Gotową masę rozdziel pomiędzy naczynia do zapiekania. Piecz 13 minut w temp. 200°C. Wierzch powinien być wypieczony, ale środek płynny. Wyjmij z piekarnika, odczekaj około minuty, przełóż na talerz. Podawaj na ciepło ze świeżymi owocami lub lodami. 



Reklama

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy