Desery z warzyw? Piotr Kucharski poleca lody... selerowe
Desery zazwyczaj robione są z owoców. Jednak można przygotować je też z warzyw - któż nie zna smaku ciasta marchewkowego? "Choć wolę tradycyjne desery, lubię wyciągnąć z warzyw to, co nie zawsze jest oczywiste" - mówi PAP Life Piotr Kucharski i poleca lody selerowe.
Jak przyznaje w rozmowie z PAP Life Piotr Kucharski, bloger oraz autor książek kulinarnych, nie jest zwolennikiem deserów robionych z warzyw. "Desery wolę w wersji tradycyjnej, z owoców. Natomiast eksperymentuję. Burak fajnie nadaje się do deserów, marchewkę można kandyzować. To są takie słodkie warzywa, których charakter można przesunąć. Lubię wyciągnąć z warzyw to, co nie zawsze jest oczywiste, czyli nie zawsze tę wytrawną ich stronę, ale też tę słodką" - mówi.
Kucharski robi też lody z... selera. "To jedno z warzyw, które mają naturalną słodycz. Wystarczy w odpowiedni sposób wyciągnąć ją na wierzch, żeby uzyskać oryginalne w smaku lody" - tłumaczy w swojej najnowszej książce "Miejski farmer. Z ogrodu na talerz".
Składniki potrzebne do zrobienia lodów selerowych z ciepłymi pieczonymi śliwkami i prażonym orzechem laskowym to:
Oto, jak przygotować lody według przepisu Kucharskiego. Seler obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w mleku na wolnym ogniu, aż będzie miękki. Odcedzić połowę mleka, a w reszcie zmiksować seler z dodatkiem śmietany, żółtek i cukru. Odstawić do schłodzenia. Jeśli mamy maszynę do lodów, lody przygotować według instrukcji. Jeśli nie, masę zamrozić w płaskim naczyniu. W trakcie mrożenia skrobać widelcem, by masa była bardziej napowietrzona. Przed podaniem ogrzać, aby łatwiej było ją nakładać.
Śliwki przepołowić i wypestkować. Ułożyć ściśle w naczyniu żaroodpornym. Zalać alkoholem i dodać cynamon. Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Orzechy wysypać do drugiego naczynia i wstawić do piekarnika razem ze śliwkami. Po 3 minutach lekko przemieszać. Gdy przestygną, potrzeć nimi w rękach, żeby złuszczyć skórkę. Czyste orzechy lekko posiekać. Lody podawać z ciepłymi śliwkami, posypane orzechami. (PAP Life)