Desery z wiśniami
Ciasta na lato.
Z różowo białym daszkiem
Składniki:
Ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- 20 dag masła
- pół szklanki drobnego cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 60 dag wiśni
Mus biały:
- 330 ml jogurtu greckiego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 5 kropel aromatu waniliowego
Mus różowy:
- 25 dag wiśni
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 200 ml jogurtu greckiego
Przygotowanie:
1. Wiśnie umyj, wydryluj. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem. Dodaj szczyptę soli, stopniowo wbijaj po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodaj mąkę, wymieszaj łyżką.
2. Ciasto przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż wiśnie, wciśnij je lekko w ciasto, piecz 40 minut w 180°C. Wyjmij, wystudź.
3. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje, dolej 1/4 szklanki gorącej wody, wymieszaj. Połącz z jogurtem, cukrem, aromatem, zmiksuj, wyłóż na wierzch ciasta, wstaw do lodówki. Zrób mus różowy. Połóż go na biały, schłodź.
Chatka w kwiatki
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- jajko
- 10 dag masła
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1/4 łyżeczki sody
Masa:
- 50 dag jogurtu greckiego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 10 dag cukru pudru
- 70 dag wiśni
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej z sodą, dodaj masło, posiekaj. Dodaj jogurt, cukier, jajko, zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę. Wiśnie umyj, wydryluj. Ciasto podziel na 6 równych części, rozwałkuj na prostokąty, ułóż na nich wiśnie, zwiń w rulon jak naleśniki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w 180˚C.
2. Żelatynę zrób według przepisu na opakowaniu. Jogurt zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj żelatynę, zmiksuj. Na spodzie ułóż trzy rolady z wiśniami, pokryj masą, ułóż kolejne. Schłodź. Udekoruj.