Dieta bezglutenowa: Indyk ze śliwkami i morelami

Przepis dla maluchów z dolegliwościami alergicznymi na pysznego indyka z dodatkami.

Indyk ze śliwkami
Indyk ze śliwkami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 podudzia z indyka
  • 8 śliwek
  • 10 suszonych moreli
  • 1 surowe jabłko winne
  • Kilka goździków
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz
  • Uniwersalna przyprawa warzywna
  • Majeranek

Sposób przygotowania:

Śliwki zamoczyć na 30 minut w letniej wodzie. Jabłko obrać i pokroić w ćwiartki. Indyka opłukać, obrać ze skóry, lekko podsmażyć na oleju. Do naczynia żaroodpornego włożyć indyka wraz z owocami i przyprawami, nakryć wieczkiem i włożyć do mocno nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Jeśli jest za dużo sosu, odkryć wieczko i potrzymać w piekarniku, aż się zrumieni z obu stron. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kasza jaglaną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas