Dieta bezglutenowa: Indyk ze śliwkami i morelami
Przepis dla maluchów z dolegliwościami alergicznymi na pysznego indyka z dodatkami.
Składniki:
- 2 podudzia z indyka
- 8 śliwek
- 10 suszonych moreli
- 1 surowe jabłko winne
- Kilka goździków
- Olej
- Sól
- Pieprz
- Uniwersalna przyprawa warzywna
- Majeranek
Sposób przygotowania:
Śliwki zamoczyć na 30 minut w letniej wodzie. Jabłko obrać i pokroić w ćwiartki. Indyka opłukać, obrać ze skóry, lekko podsmażyć na oleju. Do naczynia żaroodpornego włożyć indyka wraz z owocami i przyprawami, nakryć wieczkiem i włożyć do mocno nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Jeśli jest za dużo sosu, odkryć wieczko i potrzymać w piekarniku, aż się zrumieni z obu stron. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kasza jaglaną.