Dieta bezglutenowa: Karczek z kminkiem, cebulką i majerankiem

Z myślą o najmłodszych alergikach proponujemy przepis na fantastyczny karczek z kminkiem i dodatkami.

Przepis na pieczony karczek z kmnikiem
Przepis na pieczony karczek z kmnikiem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kg karczku (chudego)
  • 4 cebule
  • kminek w ziarenkach
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Karczek płuczemy, kroimy na plastry, solimy, odstawiamy na 15 minut. Olej rozgrzewamy, smażymy pokrojoną cebulę oraz z obu stron plasterki karczku. Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego, posypujemy kminkiem i majerankiem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ½ szklanki wody, dusimy w mocno nagrzanym piekarniku, aż się zrumieni, z obu stron. Podajemy z ziemniakami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas