Dieta bogata w warzywa - odżywia i nawadnia organizm
Dietetycy stale przypominają o tym, aby każdego dnia wypijać odpowiednią ilość wody. Jednak o właściwe nawodnienie organizmu, można zadbać również spożywając niektóre produkty, które mają takie właściwości m.in. ogórek, zielona papryka, czy rzodkiewka.
Właściwe nawodnienie organizmu nie tylko sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, zbawiennie wpływa również na pamięć, koncentrację.
Niestety nie zawsze pamiętamy o tym, aby odpowiednio często sięgać po szklankę wody. Rozwiązaniem może być wzbogacenie naszej diety o produkty, które mają właściwości nawadniające.
Warzywa nawadniające organizm
- Nawadnianie organizmu nie tylko wiąże się z wypijaniem odpowiedniej ilości płynów. Niektóre produkty spożywcze mogą w 20 proc. zaspokajać dzienne zapotrzebowanie na wodę, konieczne dla właściwego nawodnienia organizmu - podkreśla dietetyk Bonnie Giller.
Na szczycie listy produktów najbardziej nawadniających znajduje się ogórek, który sam w 90 proc. składa się z wody. Choć jest to warzywo, którego nie podejrzewamy o dużą wartość odżywczą, ogórek to prawdziwa bomba witaminowa.
Jest m.in. źródłem witaminy A, C, B, jest również bogaty w magnez, potas i krzem. Doskonały, jako składnik sałatek, będzie również idealną przekąską np. podany z humusem, stanowi również świetny dodatek do sosu tzatziki, albo jako baza do orzeźwiającego letniego, jogurtowego chłodnika.
Rzodkiewka i pomidory - o nich nie zapominajmy
Na tej liście zaskakiwać może obecność rzodkiewki. Jak tłumaczy dietetyk, to warzywo składa się w 95 proc. z wody, zatem stanowi doskonałe jej źródło. Rzodkiew jest również świetną przekąską i dodatkiem zarówno do sałatek jak i wiosennego twarożku.
W naszej codziennej diecie nie powinno zabraknąć pomidorów, które zawierają 94,5 proc. wody. Pomidory zawierają likopen, witaminy C i E, przez co są prawdziwym eliksirem młodości. Pomidory są także wartościowym źródłem żelaza i potasu.
Potas sprawia, że pomidory w diecie wpływają na dobrą pracę naszego mózgu. Osoby pracujące przy komputerze powinny częściej sięgać po pomidory, gdyż zawarta w nich witamina A wpływa korzystnie na nerwy wzrokowe.
Uzupełnieniem tej niezwykle zdrowej i nawilżającej sałatki niech będzie zielona papryka, która spośród wszystkich jej odcieni zawiera najwięcej wody.