Dieta rozdzielna: Czy warto ją stosować? Wady i zalety
Wiele osób, które borykają się z nadwagą i otyłością często podejmują się rozmaitych prób, aby pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Zadanie nie jest łatwe, bo oprócz zmiany przyzwyczajeń żywieniowych, trzeba zapewnić sobie solidną dawkę ruchu. Jedną z metod na zrzucenie wagi jest stosowanie diety rozdzielnej. Na czym ona polega? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości.
Czym jest dieta rozdzielna?
Dieta rozdzielna, zwana również jako dieta niełączenia, została opracowana w latach 20. XX wieku przez Williama Haya. Zakłada ona, aby w ciągu dnia spożywać trzy posiłki składające się z nieprzetworzonych produktów, w równych odstępach czasowych. Dieta rozdzielna została skomponowana tak, aby nie łączyć ze sobą artykułów, przyporządkowanych do dwóch grup: kwasowej, zasadowej, za to można dodawać do nich trzecią - neutralną. William Hay twierdził, że łączenie żywności różniącej się różnym pH powoduje, że organizm potrzebuje wielu enzymów trawiennych, które niepotrzebnie obciążają organizm. Zgodnie z założeniami diety rozdzielnej, w krótkim czasie można było zredukować masę ciała.
Jak dzielić produkty?
Wiemy już, że produkty wykorzystywane w diecie rozdzielnej zostały podzielone na trzy grupy. Jednak czym się one charakteryzują? Pierwsza z nich, czyli zasadowa powinna składać się z węglowodanów. Jakie przykładowe produkty powinny się w nich znaleźć? To przede wszystkim różnego rodzaju kasze, pieczywo, makarony, ale także ryż i warzywa - szczególnie ziemniaki. Do tej szerokiej grupy zalicza się również suszone owoce czy banany. Oprócz nich, obfituje ona w cukry oraz miód czy syropy.
Druga z grup - kwasowa - zawiera produkty, które są źródłem białka. Do nich zalicza się przede wszystkim gotowane tradycyjnie lub na parze mięsa i ryby, a także wędliny czy nabiał.
Ostatnia - neutralna - w niej powinny się znaleźć przede wszystkim świeże warzywa i owoce, a także pestki, nasiona czy ziarna. Tutaj powinien być również obecny nabiał, jednak ten, który charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, np. kefiry, jogurty naturalne oraz sery.
Dieta rozdzielna w praktyce
Dieta rozdzielna zakłada, aby komponując swoje menu, nie łączyć ze sobą produktów z grupy węglowodanowej i białkowej. Najlepiej, aby wszystkie posiłki dzielić na pięć porcji, z czego trzy główne o odstępach czterogodzinnych oraz dwie mniejsze - tzw. przekąski. Należy pamiętać, aby przygotowując posiłek sięgnąć po produkty z grupy węglowodanowe z dodatkiem neutralnych albo białkowe z neutralnymi. Przy czym nie wolno dopuścić do sytuacji, aby artykuły kwasowe i zasadowe serwowane były razem. Oprócz tego trzeba wspomnieć, że dzienna ilość spożytych kalorii nie powinna przekraczać tysiąca.
Czego nie wolno spożywać podczas diety rozdzielnej?
Dieta rozdzielna jest bardzo restrykcyjna. Podczas niej, nie powinno się łączyć produktów z danej grupy żywieniowej, ale także unikać pewnych artykułów. W takim razie, co znajduje się na "czarnej liście"? To czerwone mięso, żywność przetworzona, smażona i typu fast-food, a także słodycze, alkohol, kawa i herbata. Powinno się unikać również przypraw pikantnych oraz soli.
Dieta rozdzielna: Ważne informacje
Niestety, dieta rozdzielna zaliczana jest do tych bardziej restrykcyjnych, dlatego wprowadzenie jej z dnia na dzień może negatywnie odbić się na zdrowiu. W początkowej fazie powinno przystąpić się do przygotowania organizmu poprzez wyrobieniu nawyku przygotowania trzech głównych posiłków i dwóch mniejszych, a także wyeliminowania produktów niepożądanych. Dopiero po fazie wstępnej, należy przejść do jedzenia konkretnej grupy artykułów żywieniowych. Oczywiście, nie wolno zapominać o piciu płynów: najlepiej wody, ale można sięgnąć również po ziołowe lub owocowe napary. Jednak nie wolno ich pić w trakcie posiłków - jedynie między nimi.
Efekty diety rozdzielnej
Dieta rozdzielna może dawać wymierne efekty. Jeśli przestrzega się jej zasad, w ciągu dwóch tygodni można pozbyć się ok. dwóch kilogramów nadprogramowej masy ciała. Dieta rozdzielna obfituje w naturalne produkty, które również wspierają ważne procesy organizmu, a także oczyszczają go z toksyn.
Niestety, jest czasochłonna i wymagająca, dlatego wiele osób ją zarzuca, a niejednokrotnie zdarza się również i tak, że po całym żmudnym procesie występuje efekt jo-jo. Założenia diety rozdzielnej zostały opracowane prawie sto lat temu, więc do tej pory zostało przeprowadzonych wiele badań, m.in. tych twierdzących, że łączenie produktów białkowych z węglowodanowymi nie działa obciążająco na organizm. Korzystając z diety należy pamiętać, aby nie trwała zbyt długo. Samodzielnie można ją przeprowadzać nie dłużej niż trzy tygodnie.