Dietetyczne lody kokosowo-jogurtowe
Zawsze lubiłam lody śmietankowe, jogurtowe, waniliowe, straciatella.... Mogłam się nimi zajadać bez końca i każda porcja była za mała
Ostatnio jednak przestały mi smakować. I niestety nawet jogurt mrożony jest już dla mnie mdły... Mam wrażenie, że wszyscy sypią do tych lodów tony cukru. I wbrew temu, co publikowało ostatnio jedno czasopismo, cytując opinie jakiegoś dietetyka, niestety jedzenie lodów nie powoduje ubytku gigantycznej ilosci kalorii. Spalamy zaledwie kilka kcal-i z jednej gałki. Reszta idzie w boczki
Idąc tym tropem postanowiłam zrobic swoje własne lody. Zamieszałam więc pierwszą misę na próbę, potem drugą (już) ze smaku, a teraz eksperymentuję z kolejnymi. Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić błyskawiczne
Lody Kokosowo-Jogurtowe
Do których przygotowania wystarczą tylko 3 składniki, czyli:
- 0,5 kg jogurtu greckiego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 5 łyżek ksylitulu, lub: syropu klonowego, syropu z agawy, cukru, miodu (co tam chcecie
Jak robimy?
Krok 1: Jeśli macie maszynę do lodów to chłodzicie ją, a potem po prostu mieszacie w niej wszystkie 3 składniki i gotowe. Jeśli natomiast, podobnie jak i ja dysponujecie tylko mikserem, to wykonujecie ten oraz kolejne kroki.
Krok 2: Masę w misce lub innym pojemniku wkładacie do zamrażarki.
Krok 3: Po ok. 0,5 godzinie wyciągacie masę, miksujecie ją mikserem, a następnie odkładacie na kolejne 0,5 godziny do zamrażarki.
Krok 4: Masę należy zmiksować ok. 10 razy, wyciagając co 30 minut z zamrażarki.
Po tym czasie można już spróbować pierwszej, puszystej gałki kokosowo-jogurtowej