Dinozaur cały w marcepanie
Słodkiego dinozaura możesz dodatkowo udekorować np. drażetkami, robiąc z nich łatki, pazury, oczy.
Przygotowanie:
Zrób masę budyniową: pół szklanki mleka zagotuj z cukrem. Resztę mleka wymieszaj z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.
Dodaj do gotującego się mleka, mieszając, by nie powstały grudki. Gotuj ok. minutę, aż zgęstnieje. Ostudź. Miękkie masło utrzyj mikserem na puszysto. Dalej miksuj, dodając chłodny budyń.
Z ciasta wytnij zwierzaka (skrawki możesz odłożyć do dekoracji). Posmaruj kremem. Schłodź.
Masę marcepanową zagnieć z barwnikami na posypanym cukrem pudrem blacie. Rozwałkuj między foliami, ułóż na cieście. Z reszty ulep np. jajka.